Смъртта на Диего Армандо Марадона разтърси целия свят и е още една причина, поради която никой няма да иска да помни кошмарната 2020 година. Новината за кончината на неповторимата десетка, автор на не един или два незабравими мига, включително Божията ръка през 1986 година по пътя към световната титла на Аржентина, наскърби милиони навсякъде по земното кълбо.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес бе категоричен, че не може да повярва, че това се е случило. 

"Не мога да повярвам. Опустошен съм. Това е най-лошата новина, която един фен на Архентинос Хуниорс може да научи", заяви Фернандес пред Clarin. Държавният глава е фен именно на първия отбор на Диего. Стадионът на Хуниорс от известно време носи името на Марадона. 

Фернандес допълни, че страната ще излезе в тридневен траур. 

"Нямам думи. Болката е огромна. Главата ми е празна. Съкрушен съм. Не мога да повярвам. Не съм говорил с Диего от 15 години, но винаги съм искал да е добре", каза пък Сесар Луис Меноти - лeгендарният треньор под чието ръководство Марадона дебютира в националния отбор на Аржентина, а след това двамата работиха и в Барселона.

 

Най-големите световни издания също трудно намират думи за случилото се, като заглавията им са лаконични. Безспорно обаче най-въздействащо е това на французите от "Екип" - "Диего Марадона е мъртъв", гласи то, а на снимката Диего държи "Златната топка", като подзаглавието гласи "футболно изчезване".

"Диего е вечен", написаха от Архентинос Хуниорс и сложиха траурна черна лента на профилите си в социалните мрежи. От първия отбор на Марадона посочиха и годината му на раждане - 1960, последвана от символа за безкрайност.

"Вечни благодарности. Вечен Диего", пък е краткото послание на Бока Хуниорс.

"Благодарим ти за всичко, Диего. Почивай в мир", гласи обръщението на Барселона.

"Завинаги в сърцата ни. Сбогом, Диего", споделиха от Наполи - клубът, където Марадона постигна най-големите си успехи на клубно ниво.

"Диего, почивай в мир. Благодаря ти за всичко", бе реакцията на Христо Стоичков, който използва Instagram, за да се сбогува с дългогодишния си приятел.

 

"Един много тъжен ден за всички аржентинци и за футболната игра. Напусна, но не си е тръгнал, защото Диего е вечен. Ще ми останата всички красиви моменти, които изживяхме заедно. Искам да изкажа съболезнования на всички негови роднини и приятели. Нека почива в мир", гласи обръщението на Лионел Меси, който често е бил сравняван и сочен за наследник на Марадона.