Футболният свят тъгува за собственика на клуба от Висшата лига на Англия  Лестър Сити - Вишай Шриваданапраба, който загина, след като частният му хеликоптер се взриви в близост до стадиона в събота.

С него загинаха пилотът Ерик Швафер, приятелката на пилота Изабела Лехович и асистентите на Шриваданапраба - Нурсара Сукнамаи и Кавепорн Пумпаре.

Експертизата след катастрофата сочи, че пилотът е взел важно решение да се приземи на място, където няма случайни минувачи. Бързата му реакция е спасила други човешки животи.

Днес стадионът осъмна в цветя, свещи и картички, оставяни от феновете в почит и благодарност.

Но кой е Шриваданапраба?

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Тайландският милиардер е отличен като основен виновник за титлата на "лисиците" преди две години. Постижение, което втрещи спортния свят и няма своя аналог във Висшата лига.

В модерната игра на суперклубове като Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси и т.н., да вдигнеш трофея с малкия Лестър е направо чудо. Приказка.

Той е собственик на първата и най-голяма безмитна компания в Тайланд - "Кинг Пауър", която на практика е монополист. Оттам, след огромния бум на туризма в страната през 90-те и началото на новия век, дойдоха и милиардите му.

"Той бе милиардер - много богат и успешен, но и много щедър и обичлив", казва за него кореспондентът на BBC в Лестър Иън Стринджър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Мачовете на Лестър във всички гарнитури за тази седмица са отложени, а пред стадиона всеки може да поднесе цветя и да пише в книгата за съболезнования.

Националният стадион "Уембли" грейна в цветовете на "лисиците", но поводът този път е тъжен. Всички тъжат.

61-годишният собственик купи Лестър през 2010 година за 39 милиона британски лири и изчисти всички дългове, преди да спечели промоция във Висшата лига четири лета по-късно. 

И после...

Случи се немислимото. През 2016 година Лестър стана шампион при коефициент 5000 към 1. Това безспорно бе една от най-значимите спортни истории изобщо.

За този подвиг ще се пишат книги и ще се правят филми.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Четвъртият най-богат човек в Тайланд рядко даваше интервюта и говореше с действията на клуба си.

Големият му успех с компанията "Кинг Пауър" идва внезапно през новия век, въпреки че компанията е основана през 1989 година.

Шриваданапраба бе етнически китаец, който имаше четири деца, които също се занимават със семейния бизнес.

Никога не даваше интервюта и въпреки че е много обичан в Лестър, личността му остава енигма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Пътуваше с частния си хеликоптер от стадиона в Лестър до дома си в Лондон или Беркшир, където гледа своите коне - една друга негова страст.

Освен това е обичал да залага и е бил ценител на виното. Наслаждавал се е на живота си на Острова. Често е виждан в елитни клубове в Ню Йорк - другото място, което обожаваше.

Често е забелязван с членове на Кралското семейство на Тайланд, най-вече на състезания по поло. Известен е като щедър дарител и е с много добра репутация в Тайланд и Англия.

Става четвъртият най-богат човек в родината си, където милиардерите не са малко. Състоянието му се оценява на 4.9 милиарда долара.

Постижението е значимо и подсказва за завиден бизнес нюх.

Снимка: Twitter

Влиянието му върху футболния клуб Лестър е огромно. Няма да чуете никой от играчите да каже лоша дума за него.

Шриваданапраба водеше тайландски будисти на стадиона и ги вкарваше в съблекалнята, за да донесат късмет на отбора му преди важни мачове. Беше  изключително привързан към "лисиците".

Черпи играчите с торта на рождения си ден и осигурява храна, напитки и шалове на пътуващите фенове за гостуване на тима. За 60-ия си рожден ден подарява 60 сезонни билета на запалянковци, както и безплатна бира за всички фенове на стадиона.

Снимка: BBC

"Семейство Шриваданапраба сложи Лестър на световната карта и вложи милиони във футболния клуб, както и в местни болници и детски отделения", споделя Клиф Джинета, който е начело на фенклуба.

През 2016-а сина на Вишай - Аияват, споделя какво означава триумфа във Висшата лига за семейството.

"Дали това е чудо? Да. Повод е за вдъхновение и хората говорят за него. Зададохме стандарт в спорта и вдъхновение за целия свят. Това е принцип в живота. Ако хората дават всичко от себе си като Лестър, могат да постигнат всичко.

Това е чудо за целия град и за играчите. Но трябваше да се свърши и много работа. Не може да си на първо място само с късмет", уточнява Аияват.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Това, което постигна Лестър, ще остане като образец за 100 години напред, защото бе смятано за невъзможно.

Обичта на феновете към техния собственик остана дори след спорното решение шампионският треньор Клаудио Раниери да бъде изгонен заради слаби резултати месеци след титлата.

Лестър сега повече от всякога ще се нуждае от обединение, за да се справи с тежкия период.

27 октомври 2018 остава една от най-тежките за преглъщане дати в историята на клуба.

Но красивата приказка за Лестър и нейният разказвач никога няма да бъдат забравени.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo