В последните седмици министър председателят Бойко Борисов подложи открито на дискусия темата за нов Национален стадион.

Намекна се, че България може да има нов такъв. След това Борисов дори постави условие - националите да спечелят групата си от Лигата на нациите, и ще има нова арена.

Условието не изглежда невъзможно, Напротив, България е на първо място в групата си след две победи от два изиграни мача.

Въпросът обаче е съвсем друг и не засяга спортните резултати.

Трябва ли спортната ни инфраструктура, която в момента е далеч от европейското ниво, да зависи от победи над Словения, Кипър и Норвегия?

Стартът на квалификациите за Евро 2004 беляза и откриването на стадион "Васил Левски" след последния му голям ремонт.

Това се случи преди точно 16 години. На 12 октомври 2002-а. Откриване, последвано от една от най-значимите ни победи през новия век, тази над Хърватия с 2:0.

Днес същият този стадион почти не се е променил, а на фона на това, което виждаме в Европа, изглежда стар, нефункционален и невзрачен, и определено не предлага удобства за феновете, които така и не го посещават за мачове на националния тим.

Едва малка част от една от трибуните е покрита с козирка, секторите са далеч от игрището, условията за зрителите са ... нека кажем - далеч от стандартите, налагани в последните години в Европа.

Сякаш дербито между Левски и ЦСКА е единственото събитие, което традиционно запълва повече от половината места на съоръжението.

Снимка: БТА

Докато доста от клубовете са отговорни за състоянието на собствените си стадиони, то за "Васил Левски" виновният е само един - държавата.

Темата вече е актуална, щом за нея говори премиерът. И - за да сравним - нека видим как изглеждат националните стадиони на други страни.

Не, няма да ви показваме "Уембли" в Лондон, "Олимпиащадион" в Берлин или "Лужники" в Москва.

Подобни сравнения са нелогични, разбира се. Но ще погледнем какво е положението в страните от Балканите или такива, които са сраними с България като спортен и икономически потенциал.

Положителните примери в това отношение определено са две от съседките ни.

В Македония могат да се похвалят с арена "Филип Втори" или "Телеком Арена", както наскоро бе прекръстен стадионът заради парите от спонсор.

Снимка: Twitter

Обновяването на съоръжението в Скопие продължи 5 години, като се извършваше поетапно, а когато бе теглена чертата, изхарчената сума бе 60 милиона евро.

Стадионът е от категория 4, а през миналата година прие Суперкупата на Европа между Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед. Мач, за който у нас можем само да мечтаем при сегашните условия.

На север от нас - в Румъния, през 2011-а бе открит новият Национален стадион в столицата Букурещ.

"Арена Национал" (категория 5, най-високата) прие финала в турнира Лига Европа през 2012-а, а след две години ще е домакин три мача от групите и един от осминафиналите на Евро 2020.

Припомняме, че и България имаше амбиции да е част от "широкото Европейско първенство", но... просто нямаме стадион за това.

Снимка: Twitter

Западната ни съседка Сърбия няма нова арена, подобно на България. Националният отбор играе важните двубои на легендарния "Райко Митич", познат на всички като "Мала Маракана".

Стадионът е построен през 1963-а, но наскоро претърпя сериозен сериозен ремонт и получи категория 4 от УЕФА.

Снимка: Twitter

Финалистът от Мондиала - Хърватия, играе на "Максимир" в столицата Загреб. Съоръжението има малко странен вид предвид отдалечеността на трибуните от терена. На няколко пъти хърватското правителство изготвяше проекти на нов стадион, но до ден днешен так и не е направена първа копка.

Снимка: Twitter

Единствените по-лоши национални стадиони в региона се намират в Албания и Косово, но дори и това скоро ще се промени.

В Албания текат усилени строителни дейности по "Арена Комбетаре". Новият национален стадион, който струва 60 милиона евро.

Откриването му бе планирано за декември, но може би ще се отложи за първата половина на следващата година.

Снимка: Twitter

Чудесен нов стадион се строи и в Унгария, а Будапеща ще е сред градовете, които ще приемат мачове от Евро 2020. Там вече бе изграден нов дом на "Ференцварош", сега върви и строежът на "Ференц Пушкаш", националната арена.

Нови стадиони се построиха и в страни като Беларус, Латвия и Литва, а Естония прие тазгодишния мач за Суперкупата на Европа.

През 2015-а Суперкупата се игра на новия стадион в Грузия, а тазгодишният финал в Лига Европа ще бъде в Азербайджан. 

Нас в този списък ни няма.

Поглеждайки страните-членки на УЕФА и националните им стадиони, виждаме че по-зле от България са единствено държави като Армения, Косово и Молдова.

Разбира се, че това не е първият приоритет и най-големият проблем. Но изхождайки от факта, че футболът е най-популярният и гледан спорт, то стадион "Васил Левски" е лицето, което всички виждат.

А когато това лице е полупразно, старо и невзрачно, нещо трябва да се предприеме.

Снимка: Facebook

Повдигнат бе и въпросът къде да е новият Национален стадион в София, ако се изгражда такъв. В центъра на града - с рисковете за трафика в дните на мачове и неудобствата с паркиране, или в по-краен район на столицата.

Как е в споменатите страни: Стадионът в Скопие е на 10-минутна разходка от идеалния център на града. Близо до центъра на Белград е и "Райко Митич". Стадионите в Румъния, Хърватия, Унгария, Гърция и Турция пък са отдалечени от центъра на града.

Тенденцията в Западна Европа пък е за нови стадиони извън градовете.