Майк Тайсън се завръща към това, което доказано прави най-добре от всичко в живота си - да удря безмилостно хора на ринга с боксови ръкавици. На 53 години Звяра ще се бие за благотворителни каузи и това отново събуди интереса на света към човека, който през 80-те и 90-те години бе лицето на бокса. Невинаги - приятно лице...

И ако всички знаем за проблемите, тъмната страна, агресията до бруталност на моменти и престоя в затвора, малко известна е една друга страна от живота на Тайсън. Както и  негова най-голяма слабост, оказала най-сериозно влияние върху него.

Съпругата му Лакиа Спайсър е човекът, без когото Майк днес нямаше да го има. Не го измисляме или формулираме ние. Самият боксьор го пише в автобиографията си и не пропуска да го повтори при всяка възможност. "Без нея отдавна да съм мъртъв някъде по затворите или в някоя мръсна улица", казва Тайсън.

Коя е жената, укротила Звяра, а и спасила живота му?

Лакиа е наричана галено от него Кики. Двамата се ожениха през 2009-а, като това бе трети брак за бившия шампион по бокс. Той се случи 11 дни след най-тежкия момент в живота му - смъртта на четиригодишната му дъщеричка Екзъдъс, която се задуши при невинна игра в дома на предишната му съпруга Моника Търнър.

Травмата и шокът са били толкова силни, че Кики е предложила веднага да се оженят и да заминат някъде далеч от Щатите, за да може Майк да преодолее болката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тайсън има общо 8 деца (включително Екзъдъс), като дъщерята Милан и синът Мароко (кръстени са на техни любим град и държава) са от брака с Лакиа. 11 години след сватбата им на 5 юни 2009-а, двамата са все така щастливи.

А това е и периодът, в който Майк загърби за първи път трайно ефектите на дълбоките депресивни състояния, които го вкараха няколко пъти в клиника преди появата на Кики в живота му.

Под контрол е и биполярното разстройство, както и животинските изригвания, които го закараха и зад решетките след случая с изнасилването на бившата "Мис Америка" Дезире Уошингтън през 1991 г. Няма и следа от онзи, който пребиваше редовно първата си съпруга Робин Гивънс.

Връзката с Лакиа започва далеч преди сватбата. Двамата се запознават още през 1995 г., когато бащата на момичето (тогава на 18) я води на един от мачовете на Тайсън и след срещата се виждат с боксьора.

По това време Шамуд дин Али е популярен и влиятелен лидер на мюсюлманската общност във Филаделфия. Той е един от малкото хора, които казват за Майк, че "той е добро момче със златно сърце, превърнато в звяр от живота". И един от малцината, които боксьорът уважава искрено и към когото подхожда с огромен респект.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Дъщеря му е очарована от Тайсън в разцвета на силите му, но двамата за първи път излизат като двойка едва 5 г. по-късно. Тогава Майк е в развод с Моника и връзката с Лакиа започва. Не е никак лесна.

"Не знаех къде е с дни - разказва настоящата съпруга на боксовата легенда. - Не се обаждаше, надявах се просто да е жив. Знам, че е бил с други жени, знам че е правил неща, които не много хора на моето място биха приели. Но аз го обичах и продължавам да го обичам."

Тайсън разказва за този период, че за първи път е останал верен на една жена близо две години.

"Аз бях сексуален маниак, не можех да издържа и ден без жена - разкрива години по-късно. - Когато започна връзката ми с Лакиа за първи път поисках да не спя с други момичета. И така близо две години, след което отново се върнах към стария Майк. Тя ме напусна, после отново се събрахме. Минахме и през това, а тя ми прости твърде много неща.

Мнозина ми казваха, че тя ще ме промени към лошо, включително Дон Кинг. Това е една от причините за разрива в отношенията ми с него. Хората около мен явно не искаха да допуснат, че тя може да ме превърне в нормален човек. Благодаря на Бог, че аз го разбрах и се случи."

Бащата на Лакиа също знае за случващото се и говори с Тайсън след раздялата между него и дъщеря му.

"Това ли искаш от живота?", го пита проповедникът. И го кара да се замисли сериозно. Той търси път обратно към жената на сърцето си, а тя - към ума и съзнанието му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Ако Лакиа я нямаше край мен, със сигурност щях да съм мъртъв днес - говори в навечерието на поредната годишнина от сватбата им Майк. - Щях да се самоубия вероятно още през 2009-а, когато се случи онова ужасно нещо с детето ми. Щях да съм в затвора поне още веднъж, а вероятно нямаше да оцелея втори път зад решетките.

Майк Тайсън от преди връзката му с Лакиа беше обречен да приключи рано и по неособено красив начин с живота си. Но тя е тук, а аз съм щастлив.

Спомням си деня, в който ми каза: Слушай, Майк - ще направим така и така, ще се оженим, после ще заминем, а после...и т.н. Не можех да повярвам, че една жена ми казва какво да правя. Но се подчинявах, усещайки, че тя е права за всичко."

Самата съпруга, оказала огромно влияние върху неконтролируемия дотогава звяр Майк, казва за него:

"Хора, които не са го виждали дълго време, са изумени колко е различен и зрял. Той прозря какво иска да прави с живота си и дава на децата и близките си това, което преди не е и помислял.

Звъни на бившите си съпруги и им предлага помощ което в началото бе направо втрещяващо за тях след проблемите, които са имали в браковете си с него. Майк постоянно се интересува какви добри каузи може да подкрепи. Усмихва се - а когато го срещнах, това се случваше изключително рядко."

Неузнаваемият Тайсън от последното десетилетие е такъв благодарение на Лакиа.

Той изобщо е жив заради нея, ако питате самия човек, когото някога наричаха Звяра. И смятаха за напълно невъзможен за контролиране и неспособен на нормални човешки взаимоотношения.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos