Болшинството футболни фенове, които гледаха осминафиналния мач между Япония и Белгия бяха огорчени от сценария.

Белгия победи с късен обрат в 94-а минута и за миг разби сърцата на японските фенове по трибуните. Самураите поведоха с 2:0 в началото на второто полувреме с представяне, което си заслужаваше.

И там някъде повечето от нас станаха фенове на Япония, поне за този мач. Не защото са ни сред фаворитите на първенството, или защото не понасяме мултикултурния отбор на белгийците, в който се говори на седем различни езика.

Просто азиатците показаха всичко това, което липсва на съвременния спорт - раздаване докрай за съотборниците, родината и за чистата любов към играта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

В последните минути на натиск от "червените дяволи", японците скачаха самопожертвователно пред топката в своята половина, а напред играха с хладнокръвие и шокираха съперника си.

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Но тук не говорим само за футбол. Цялостното поведение на всички японци на това Световно първенство е причината то да съществува. Дава ни възможност да изучим далечните култури чрез призмата на футбола.

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Феновете като техните са причината да го има Мондиала. Те бяха съкрушени от жестокия развой на срещата, но останаха на стадиона, за да почистят след себе си, както правеха и след предишните три мача на своите любимци. Сториха го отново, със сълзи на очи.

Играчите на отбора оставиха бележка в съблекалнята (прилежно почистена от тях) след края на мача. На нея пише "спасибо". Жест, който отнема 10 секунди, но се тълкува с хиляди думи.

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Самураите бяха много самокритични в интервютата си след края на мача, осъзнали че по детински го изгубиха.

Все пак се славят с това, че се борят до последно. Доказаха го отново, търсейки победата в края, вместо да изпаднат в глуха защита. Това им струваше мача, но всички сме наясно, че са моралният победител.

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Това важи и за всички други отбори, които се бореха, въпреки че вече бяха изпаднали от шампионата. Не е ли това начинът да се докажеш пред света? Южнокорейците например знаеха, че изпадат при 0:3 за Швеция, но въпреки това хвърлиха всички сили и отпратиха световния шампион.

Това е смисълът на Мондиала.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo