25 август 2021 г., пистата "Спа" във Валония, Белгия. Край 7-хилядното градче Ставело се готвят за поредния старт от Формула 1, който бележи най-важния уикенд за годината за местните. Светът гледа към тях.

През уикенда там ще е 12-ото състезание за сезона, но приготовленията са помрачени от случилото се преди дни - семейна битова драма сложи край на живота на директорката на пистата Натали Меле, убита от нейния съпруг. В Белгия това е тема №1 около старта, разбира се.

Светът обаче днес се сеща за друго.

25-ти август бележи точно 30 години от деня, в който Михаел Шумахер за първи път стартира във Формула 1. Точно на "Спа", само за няколко минути, но това бе първата крачка от една кариера, донесла 7 световни титли.

В дните, в които за Шуми не се знае почти нищо и той е тъжното доказателство за това, че животът никога не пита и предупреждава, преди за секунди да вземе решение да промени съдбите ни из корен, общността около Формула 1 си спомня за култовия дебют на Михаел.

Embed from Getty Images

30 години от една странна поява, случила се заради обстоятелствата, минала през няколко дребни и не толкова дребни лъжи, един бой с таксиджия, както и нощувка в най-евтиния студентски хостел около Ставело. Да, наистина това е култов дебют.

Ето я историята, точно три десетилетия до деня, откакто германският шампион за първи път подкара болид във Ф1.

Бертран Гашо нямаше как да знае, че във Великобритания флакончетата със спрей със сълзотворен газ са смятани за оръжие и използването им е забранено от закона дори при самоотбрана. И когато шофьорът на лондонското такси Ерик Корт иска сметката, тя се струва твърде голяма на белгиеца. Той пръска със спрея, а после удря няколко пъти британския таксиджия, оставяйки го в несвяст до колата.

Проблемът е, че едва 8 месеца по-късно Гашо е изправен пред "Стария Бейли", както в Англия наричат на жаргон съда. И то в началото на август 1991 г., само две седмици преди състезанието на пистата в родината му. И един от популярните по това време пилоти във Формула 1 чува присъдата си: 18 месеца затвор. Обжалва още същата седмица и я намаляват на 6 месеца. И пак не е достатъчно, за да се състезава на "Спа" след 14 дни. А това е домашната му писта!

Embed from Getty Images

Гашо е пилот на "Джордан Форд" и по това време на сезона има едно пето, две шести места и 5 влизания в десетката. При 24 пилоти, това си е средно към добро постижение. Но шефът му Еди Джордан има проблем - няма кой да кара болида на "Спа", а и в петте старта след това до края на годината.

"Бях вече в затвора, когато дойде човек от отбора и ми каза, че ме сменят - спомня си Бертран Гашо. - Разбрах, че взимат някакъв германец. Бяха ужасни дни за мен. Останалите затворници в помещението ме дразнеха, като издаваха звуци като от болид. Моята история се бе разчула и те ми се подиграваха."

В това време Еди Джордан се спира на 22-годишния Михаел Шумахер, който е изградил име в картинга. Той вече е с репутация в родината си, но и в моторните спортове като цяло. Просто не е ясно как ще се справи с коренно различното натоварване и управление на болид във Ф1.

Преди шефът на отбора да реши, че това е човекът, минават седмици. Но тийм мениджърът Тревър Фостър и дизайнерът на тима Гари Андерсън настояват точно Шумахер да е заместникът на Гашо.

Джордан не се оставя лесно да бъде убеден. А неговото мнение е, че подходящият пилот е Кеке Розберг, защото е много опитен. Отказал се е пет години по-рано, но би се върнал за кратко, за да помогне на отбора. И не само той - Джордан поставя още две имена преди номинацията на предложения му от екипа германец: Стефан Йохансон и Дерек Уоруик. Иска човек, който да знае какво прави в болида, а не новобранец.

След разговорите с тях обаче има проблем - те искат предварително заплащане, и то никак не малко, за да карат с контракт само за един старт. А това е условието на Джордан.

Embed from Getty Images

По това време Михаел Шумахер с буйните му 80-арски коси и вечна усмивка на лицето е във втория си сезон в Група С на рейсинг сериите на "Мерцедес". Репутацията му е на най-добрият от сериите, редом с Карл Вендлингер.

Вили Вебер, мениджърът на Михаел, следи новините за Гашо и е наясно, че Джордан търси пилот. И се свързва директно с началника.

"Познава ли пистата "Спа" в Белгия? Там е следващото състезание", изстрелва Еди, гледайки недоверчиво.

"Карал е там сигурно над сто пъти", отвръща Вебер, без да трепне.

Всъщност, това е лъжа. Шумахер никога не е карал на "Спа". И години по-късно Джордан се майтапеше, че ако е имал по-добър нюх кога го лъжат, Михаел така и нямаше да дебютира.

Вебер предлага Шуми да бъде тестван в болида, като завърти обиколки на "Силвърстоун". До старта в Белгия има цяла седмица все пак. Еди се съгласява.

Embed from Getty Images

Шумахер натиска здраво. Марк Галахър, който днес още е във Формула 1, а тогава е отговорник за тестовете на "Силвърстоун", разказва:

"Той беше нахъсан още преди да се качи в болида. Изстреля се от бокса и не прецени, че всъщност на изхода има шикан и всички си помислихме, че ще се удари още там. Но Михаел овладя колата и излезе от шикана почти странично, в стил на рали пилот! Много впечатляващо като за начинаещ във Формула 1! Но и малко плашещо - това хлапе бе направо безразсъдно!"

Идеята е Шуми да направи 3 обиколки, но той остава на пистата за 7. Не могат да го спрат, толкова е голямо желанието му.

"Беше страшно бърз - продължава Галахър. - Влезе във време под десета от секундата в сравнение с най-доброто на тестове на тази писта. Невероятно за новобранец. Еди гледаше и повдигаше очилата, за да е сигурен, че цифрите не го лъжат."

Джордан потрива ръце, защото нещата се връзват. Момчето е добро, а цената е само 150 000 лири. А и не я плаща той, а "Мерцедес", за да види своето момче в болида на най-великата надпревара. Еди е доволен. Всички са доволни.

И така на 25 август 1991 г. в Гран при на Белгия се ражда един мит. Уикендът започва странно и куриозно. Михаел е настанен в студентски хостел, в стаичка "колкото телефонна кабина". Идеята е пак на Вебер, а Шуми е напълно "за". Причината - хостелът е на няколкостотин метра от пистата, най-близкият в района. Двамата искат да изкарат целия уикенд на пистата, да не губят никакво време в пътуване.

Embed from Getty Images

Отборът и Джордан подканват другия пилот Де Чезарис да покаже на новака пистата в една от обслужващите коли.

И да му обясни тънкостите по трасето в болида - къде каква предавка да използва, къде са опасните места, къде да натисне.... Де Чезарис обаче няма време за Михаел, той е по-зает да организира останалите пилоти, които слагат бели тишърти в защита на затворника Бертран. 

"Господ да пази британците и Гашо", пише на тениските.

 

Embed from Getty Images

Местните фенове са описали цялата писта със слогани в защита на техния любимец, осъден в Англия. Докато върви протестът, Шуми си гледа своята работа. Качва се сам на една от колите за обслужване и прави две обиколки на "Спа". След това изчезва от пистата с най-доверения човек - Вебер. В хостела рисува карта на трасето и изчислява пред нея къде, какво, как... Самоподготовка.

Съботата е невероятна. В квалификацията Шумахер прави чудеса и дава осмо време след асовете. А какви асове са само!

Начело е великият Айртон Сена, втори на решетката за старта се класира Ален Прост, трети Найджъл Менсъл, после Герхард Бергер, Жан Алези, Нелсон Пикет и Рикардо Патрезе. Времето на Патрезе е анулирано и Михаел изведнъж се оказва седми на старта на първото си Гран при! Опитният му съотборник Де Чезарис е 11-и.

На старта на следващия ден няма нерви. Вебер разказва как от сутринта Шумахер говори за "подиум или поне място в шестицата". Германският новобранец излита на старта и изпреварва Алези и Пикет, за да стигне до пето място. Но още в края на първата обиколка проблем със съединителя не му позволява да продължи. Те идват, след като непознаването на болида и пистата форсират твърде много тази част от колата на изкачването, а при рязкото спускане от завоя "Е Руж" болидът отказва.

Отборът признава - колкото е пилотска грешка, толкова е и проблем в настройките, защото съединителят на болида на "Джордан" е чувствителен и не е пригоден за интензитета, с който Михаел подкарва колата. Де Чезарис е безрисков пилот, той прави това, което трябва да се направи, за да завършва.

Embed from Getty Images

Светът обаче говори за германския перко, който тръгва да изпреварва Алези и Пикет още в първия си старт. Еди Джордан е твърде зает да търси разрешение на казуса "Гашо" и изпуска момента. 17 дни след договорката с него, Шумахер прави своя първи "трансфер". "Бенетон-Форд" го привлича, виждайки невероятен потенциал.

Флавио Бриаторе е човекът, който убеждава младока, че бъдещето му е в отбора, редом до великия трикратен шампион Пикет. Новобранецът прави още пет старта до края на сезон 1991 г., като един път е пети, два пъти шести и още два пъти не завършва. Пикет го нарича "следващото голямо нещо" във Ф1, а в края на годината се отказва на 39. Бразилецът дава безценни съвети на Михаел, който вече е готов.

Минават още две години и Шуми печели първата си титла във Формула 1 през 1994 г. С "Бенетон". Останалото е история за общо 7 световни титли, глобална слава, както и за една травма на ски и... нататък драмата и неизвестността от настоящото му състояние.

Embed from Getty Images

Извън нея:

След близо година извън спорта клетият Бертран Гашо се завръща и кара за "Пасифик", но не успява да блесне. Напуска завинаги Формула 1 през 1995-а.

В този момент Шумахер вече е два пъти шампион и е новият пилот на "Ферари", с който започва дълга и успешна ера в спорта.

Съдба, а? Кариерите на двамата се разминават по куриозен начин след един инцидент с таксиджия в Лондон.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos