Преди 34 години президентът на "Наполи" Корадо Ферлаино представи на терена на стадион "Сан Паоло" Диего Армандо Марадона.

80 000 тифози вдигаха шум до Бога - защото пред тях заставаше най-добрият футболист в света.

Намериха се и вестници, които написаха, че да дадеш 10 милиона долара за един играч е лудост.

"Наистина е така сега - каза Ферлаино. - Но един ден ще ви се струват пари за кафе и цигари. Футболът е бизнес и расте.".

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА 11-ТЕ В СЪСТАВА НА НАЙ-СКЪПИТЕ ТРАНСФЕРНИ УДАРИ ПО ПОСТОВЕ >>>

Италианецът се оказа прав.

34 години по-късно 10 милиона долара (тогава приблизително равностойни на 13 милиона евро, ако имаше такава валута) струват играчи, които един голям клуб би взел само като периферни.

Пазарът го диктува.

Днес бизнесът върви ръка за ръка с играта на терена, а един трансфер е изчисляван в много повече аспекти от това дали футболистът Х центрира добре, вкарва по 20 гола на сезон или е лидер на отбраната.

Имаме първият стомилионен трансфер в евро (Гарет Бейл от "Тотнъм" в "Реал" преди 5 години), както и първият, преминал чудовищната граница от 200 милиона евро. Това бе Неймар миналото лято, когато смени "Барселона" с ПСЖ.

А преди 5 години си мислихме, че трансферът на Бейл в "Реал" за 100 милиона е лудост...

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Опитахме да сглобим стартов състав на виртуален отбор, който е с най-скъпите играчи по постове, според трансферните суми за тях.

Схемата е 3-4-3, но не това е най-важното.

Като гледаме имената, може би е жалко, че никога няма да можем да ги видим заедно на терена. Макар някои от тях да са съотборници.

ВИЖТЕ ГИ В ГАЛЕРИЯТА >>>