Лятната Олимпиада Токио 2020 е на няколко дни разстояние, макар да е съвсем честно да я наречем Токио 2021.

С година закъснение, игрите все пак ще стартират, а с тях и повеят на новия вятър, който духа в олимпийското движение. А той е отваряне към спортове, които досега не са считани за традиционни, а до скоро дори не бяха приемани и като типични спортни надпревари.

Четири такива ще дебютират в Япония - карате, сноуборд, спортно катерене и сърф.

Към тях трябва да добавим баскетбол 3х3, фрийстайл BMX надпреварата и тази в щафетното колоездене. Те не са отделни спортове, а дисциплини, но отново говорят за тенденцията - търси се атракцията, по-живото състезание и най-вече: Връзката със спортовете на открито и градската среда.

За Париж 2024 след вече само три години ще бъде добавен и брейк, като федерацията у нас преди дни стана част от структурата на БОК, както се изисква. А още един - вероятно най-атрактивният от тази група спортове, засега бе "замразен" за участие в Париж 2024, но е почти сигурно, че това ще се промени на сесия в края на тази или в началото на другата година.

Той се казва паркур и от години вече у нас го развиват сериозно, като в основата на това седи една легенда.

Снимка: Getty Images

"Преди година на Общо събрание на федерацията по гимнастика решихме, че ще развиваме и подкрепим паркура у нас - разказва по темата Йордан Йовчев, световният и европейски шампион, както и олимпийски вицешампион в спортната гимнастика. - От 4-5 години моят клуб за стрийт фитнес го развива така или иначе. По стрийт фитнес сме правили минимум по 10 състезания на година, а по паркур - по 4-5. Не е непознато вече за страната ни. Нов спорт е за света, новоприета дисциплина на международната федерация. Правят се по 2-3 световни купи в световен мащаб."

Следва и новина. София ще е домакин на едно такова супер атрактивно състезание от 8 до 13 септември. В двете дисциплини на паркура - спийд ъп и фрийстайл, у нас ще се състезават най-добрите 16 в света. Надпреварата има точкуване за ранглистата, има и награден фонд.

Какво е паркур?

Буквално идва от френското parcours du combattant (преход на боеца, боен преход). В спортния смисъл това е умението да преминеш с помощта на само на своите способности и човешкото тяло през всякакви препятствия - природни и урбанистични - от точка А до точка Б.

"Спортът е много атрактивен - разказва Йовчев. - Принципът е да е на открито, да е в ърбън зоната. Да се вижда сред откритата градска среда. Естествено, произлиза малко или много от гимнастиката. Тук трябва да си интересен, да си структурираш съчетанието, да има и трудност. Много е зрелищно и интересно.

Двата варианта за място на състезанието през септември са на паркинга на "Арена Армеец" или в парка пред НДК. Трасето е дълго 50 метра, ще бъде вдигнато на подиум от 90 сантиметра. Технически сме подготвени за домакинството."

У нас имаме 23 клуба в отделните региони, отворени са вече за спортисти, които искат да тръгнат по този път. Това в някои случаи са деца, които започват с гимнастиката, но им става по-интересно в паркура. Правят се състезания, като желаещите са толкова много, че се налага да се сложи ограничение. Към момента поне 500 човека вече у нас се занимават сериозно с този, несъмнено, бъдещ олимпийски спорт.

В световен мащаб той е изключително популярен. Само едно от видеата (долу) има над 123 милиона гледания, а колко спортни клипа в канала за видеосподеляне YouTube могат да се похвалят с това? Сред младите има и бум на спортуващи, както и оромен интерес за гледане.

Това са онези хора, за които "преди години казваха, че скачат от сгради", както припомня Йовчев. Сега вече има канализирани и по-строги, спортни правила. Но пак най-голямата сила на спорта е, че те са лесни, достъпни и атрактивни.

"Има го този "уау" ефект, който все повече се търси в спорта - продължава олимпийската ни легенда. - Атрактивно е. Елементите са зрелищни и има адреналин. А и има с кой да се бориш в пряк дуел. Ако си като зрител там, има за кого да викаш, надпреварата е пред очите ти между двама.

Надявам се скоро да намери място в олимпийското семейство. Точно такива спортове се търсят, това е моето наблюдение. Именно към тях се отваря олимпийският комитет. Те подкрепят и привличат спортове в открита среда, а и такива, които всеки един може да практикува. И да ги хареса. По фестивалите по света хората го разпознават, гледаем е и буди интерес. Също така е любопитен и привлекателен и за телевизиите.

Една от дисциплините е за скорост - както искаш го мини трасето, но трябва да влезеш във времето и да си по-бърз. Ако искаш и на ръце мини, не стъпвай по земята, със салта ако искаш... Просто е - старт и стоп. Но се иска подготовка да го направиш. В София ще гледаме изключителни изпълнители, топ 8 във всяка от двете дисциплини. Ние тук ще направим две състезания, от които ще излъчим първите двама, защото има право само на двама от държава. Които и да са, ще имаме страхотни представители. Гарантирам, че българите ще се борят за призови места."

 

В Токио още ще е рано за паркур, но други популярни ърбън спортове ще направят дебют.

Състезанията по сърф ще са особена атракция. Те са позиционирани около плажовете Цугарасаки, на стотина километра от града-домакин. В 30-минутни серии всеки от състезателите ще опита да хване максимален брой вълни, като обикновено това са 10-12 за половин час.

Жури от петима съдии дава оценките, като системата на оценяване е също петточкова, базирана на степен на трудност, иновативност, бързина, мощ и техника.

Състезанието по сърф е на пряка елиминация, но в първия му кръг няма да отпада никой. Нататък сблъсъкът е един срещу един - губиш и приключваш.

20 жени и 20 мъже ще се включат в историческото дебютно сърф състезание за олимпийски медали.

Снимка: Getty Images

Спортното катерене е нещо, което можете да гледате не само на открито, но и в зала, а дори и в някои молове. То е достъпно, вписва се в характеристиката "градски спорт", част е от средата. В Токио надпреварата ще е на стена на открито, която е висока 15 метра.

Тя вече бе тествана от някои от най-добрите в спорта.

Състезанията са в три дисциплини - радикално катерене, спортно катерене и боулдъринг. Това последното е надпревара в съкратени маршрути, наричани "проблемни", които са по 4.5 м единия. Трябва да ги преодолят с възможно най-малко опити.

И тук състезателите са 40, по 20 при мъжете и жените.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Няма по-типичен "ърбън спорт" от скейтборда, вероятно. Единствено паркурът е също толкова свързван със силуети на града, надпревара навън и свобода.

Дисциплините тук ще са две - уличен и парков (от скейтпарк). Състезанието не е на пряк дуел, а отделно, като се оценява трудност и оригиналност на изпълненията.

Общо 80 състезатели ще са в Токио, а комплектите с медали са четири (по 2 за мъжете и жените).

Уличният стил ще има препятствия по трасето като стълби, парапети, стени, пейки... Парковият е на типичната и позната за този спорт рампа, като стените са стръмни и се очаква голяма атракция. Построен е специален скейтпарк в зоната Ариаки, където са немалко състезания на открито от програмата на игрите.

Снимка: Getty Images

Карате е последният нов спорт за олимпийските игри, като единствен от групата не може да бъде определен като част от общата тенденция на атрактивност и провеждане сред градска среда. Напротив - това е стара дисциплина на бойните изкуства, която е родена и придобила известност именно в Япония. По-скоро е класика, отколкото модерност.

Включването му е реверанс към страната-домакин, но за нас това е добре дошло, защото имаме силен представител. Ивет Горанова (долу) вече е звезда в този спорт с трето място на световно първенство и титла на Европейските игри в Минск. В категория до 55 кг шансовете и никак не са лоши.

Състезанията ще са в двете направления на карате - ката и кумите.

60 състезатели са в кумите, което е прекият контактен боен вариант, а 20 - в ката.

Снимка: БОК, Костадин Андонов