България започна с победата участието си във втората фаза на Световното първенство по волейбол, на което страната ни е домакин съвместно с Италия.

Родните национали победиха Иран с 3:0 (25:19, 28:26, 26:24) в столичната "Арена Армеец".

По този начин момчетата на Пламен Константинов си взеха реванш от персите, които ни победиха с 3:1 преди 8 дни във Варна в мач от първата фаза на шампионата.

Успехът изкачи националите на второто място в групата с актив от 4 победи и 2 загуби. Първи е тимът на САЩ, който е с 6 победи.

Именно американците са следващият ни противник, а мачът е утре от 20:30 в "Арена Армеец".

Топреализатор бе Тодор Скримов с 18 точки (7 аса), 17 добави Валентин Братоев (1 блокада, 1 ас). За азиатците трима състезатели записаха актив от по 12 точки - Милад Ебадипур, Амир Гафур и Мортеза Шарифи.

Снимка: БТА

Сблъсъкът с Иран започна страхотно за родните национали, които натрупаха солидна преднина от 5:0, която впоследствие нарасна на 11:2.

До края на частта персите подобриха играта си и успяха да съкратят изоставането си с малко, но България не срещна проблеми в спечелването на гейма и го направи с 25:19.

Втората част бе доста по-драматична и интригуваща за неутралния зрител.

Иранците ни поведоха с 5:1 в началото, но в средата на гейма, момчетата на Пламен Константинов догониха своя противник.

Снимка: БТА

Играта се развиваше точка за точка, но Иран стигна до геймбол при 24:22.

В този момент Константинов взе прекъсване, а сервис в аут и атака на Виктор Йосифов направиха резултата 24:24.

Стигна се до 26:26, но тогава Гафур стреля в аут от сервис, а ас на Тодор Скримов прати частта в сметката на България с резултат 28:26.

Снимка: БТА

Третият гейм отново се развиваше равностойно и двата тима не успяваха да се откъснат един от друг в резултата.

Така дойде моментът на Тодор Скримов в края на гейам при 20:20, когато направи четири последователни точки на свой сервис и България получи 4 мачбола, които обаче пропусна.

Иранците ни изравниха до 24:24, но за щастие успяхме да направим следващите две точки и да се поздравим с изключително важната чиста победа с 3:0.