След седем поредни поражения, женският ни национален отбор по волейбол отново записа победа в турнира Лигата на нациите.

Момичетата ни се наложиха с 3:1 (25:22, 25:18, 24:26, 25:15) над последния в класирането Южна Корея. ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Именно корейките са домакин на тази заключителна седмица от първия етап на турнира, но и публиката не помогна на азиатките да променят статута си на най-слаб отбор в надрепварата.

България си заслужи успеха, който може да се окаже решителен в битката за оцеляване, в която за съжаление отборът на Южна Корея не е замесен, защото не е със статут на "претендент".

Такива обаче са българският и хърватският тим, като един измежду тях ще се озове на изпадащото място и ще трябва в допълнителен турнир да се бори да остане в Лигата на нациите и през следващия сезон. Това 3:1 над Южна Корея ни изравни по брой победи с Хърватия - двата тима имат по две, като на този етап България е с две точки пред своите конкурентки.

Разбира се, до края на турнира България и Хърватия имат да изиграят по още три мач, а днешният успех не бива да ни заблуждава, защото Южна Корея се намираше в серия от 24 поредни мача без победа в Лигата на нациите, осем от които бяха през настоящия сезон.

Все пак притеснителен е фактът, че корейките успяха да спечелят гейм, защото през тази година това се случи само веднъж. Сега срещу България те спечелиха втория си гейм, но за наше щастие записаха и 25-ата си поредна загуба.

Снимка: volleyballworld.com

Първият гейм започна притеснително за родния тим, след като корейките взеха ранен аванс. Все пак българките бързо показаха по-сериозната си класа и изравниха, но частта продължи да се развива равностойно.

Такава бе и ситуацията до самия край, когато при 22:22 дойдоха решителните три поредни точки в полза на България, две от които бяха благодарение на блокади на Елена Бечева, а всичко това означаваше 25:22 в полза на родния тим.

Втората част от мача се движеше равностойно до средата си, когато дохде първото сериозно откъсване, а то бе в полза на България.

Родният тим направи четири поредни точки и поведе с 21:17, а след това спечелиха и гейма с нова силна серия, довела до 25:18.

Третият гейм бе ужасяващ, защото при 12:9 България загуби шест поредни точки и изостана с 12:15. Родният тим все пак изравни и дори обърна, а при 24:23 сервираше за мача. Три кошмарни грешки обаче ни костваха гейма, който Южна Корея открадна с 26:24.

За щастие грешките от втория гейм бяха забравени и България показа най-добрия си волейбол в решителната последна четвърта част. В нея родният тим рано се откъсна в резултата и започна да се забавлява на игрището, което доведе до заслуженото 25:15.

Снимка: volleyballworld.com