България взе изключително важна победа срещу Иран във волейболната Лига на нациите, която вероятно ще остави отбора ни в елита на турнира.

След маратонски мач спечелихме с 3:2 (21:25, 25:21, 22:25, 25:22, 15:11), а играта продължи 2 часа и половина в Анахайм, САЩ.

Така отборът на Пламен Константинов прекъсна серия от 7 поредни загуби, продължила почти месец. А успехът днес до голяма степен ни доближава до постигане на целта - да не играем допълнителен "чалънджър" турнир в Катар в края на месеца за оставане в елитната дивизия на Лигата на нациите.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА ОТ МАЧА>>>

Това се случва с последния отбор от т.нар. "чалънджър" група, а ние бяхме последни до тази сутрин. Но успехът над Иран ни праща наведнъж над четири съперника в класирането - Германия, Китай, Куба и Канада, като всички освен немците са преки конкуренти за оцеляване. И изведнъж сме 12-и, гледайки далеч по-спокойно на ситуацията.

Предстоят още две срещи на нашите в турнира - в събота от 23:30 ч играем срещу Сърбия, а в понеделник от 06:30 ч се изправяме срещу домакина САЩ.

Но дори и с две поражения вече е доста вероятно да не ни се наложи да отиваме на допълнителен турнир за оцеляване. Изглежда поне един от конкурентните тимове ще е зад нас. Това ще е или Китай, или Канада - те се срещат помежду си, а китайците играят с Бразилия в другата се среща. Канадците ще се изправят срещу Полша. 

Първият гейм тръгна отлично, като водехме с четири точки при 19:15, но дойде срив. Обърнаха ни до 21:25 и се появи притеснението, че ще видим поредното поражение. Но днес отборът показа характер.

Още в следващия гейм бяхме убедителни - 25:21, а Аспарух Аспарухов бе над всички в атака (най-резултатен с 23 т. в мача). В третата част при 21:21 нещата изглеждаха в пълно равновесие, но именно тогава показахме колебания, а и съперникът имаше късмет с два начални удара, които мрежата направи неуловими за нашите.

В четвъртия гейм водехме от самото начало, а при 23:17 всичко изглеждаше решено. Допуснахме иранците да ни доближат до 23:21, но затворихме гейма и пратихме мача в тайбрек.

Там се намеси резервата Димитър Димитров, който завърши няколко атаки успешно, а при 8:6 дръпнахме за първи път. При 11:11 отново на игрището се настани неяснота, но българите издигнаха "китайска стена" на блокада и затвориха атаките на съперника в най-решаващия момент от играта.

Победа, която може да има стойност на изпълнена цел.