България открива Европейското първенство по волейбол в мач срещу Гърция в четвъртък.

Мачът е с начален час 15:15 часа, ще се предава по БНТ 1 и ще се играе в "Сюд де Франс Арена" в Монпелие (Франция). Първенството е бъде прието от четири държави - Белгия, Франция, Холандия и Словения.

Компания на нашите в тази група ще правят Гърция, Франция, Румъния, Италия и Португалия.

Системата на първенството е проста.

Групите са четири с по шест отбора и в тях първите четири тима се класират за осминафиналите.

Например четвъртият в нашия поток "А" ще играе с първия в група "C". Третият с втория, вторият срещу третия, а победителят - с четвъртия в същата група "С". Ако националите ни се класират на осминафинал, ще срещнат един измежду Беларус, Финландия, Северна Македония, Русия, Словения и Турция. Но дотогава имаме да изиграем пет мача.

Снимка: Bulphoto

В четвъртък започваме с гърците, в петък срещаме Румъния от 18,15 ч, а в събота противник е Португалия (21,45 ч).

В понеделник играем от 21,45 ч срещу домакина Франция, а във вторник от 20,30 завършваме в групата срещу Италия.

Разликата спрямо миналото издание през 2017-а е, че сега отборите са 24 вместо 16, което прави класирането в елиминациите далеч по-лесно.

Тогава го постигнахме след второ място в група с Русия, Словения и Испания. В допълнителен плейофен сблъсък победихме Финландия, но на четвъртфиналите ни спря Сърбия след 0:3. Шампиони станаха руснаците, които завоюваха 14-ата си титла.

Нашите отново отиват "с голямата кошница", както самите те признават. Споделят, че очакванията винаги са големи, но с надеждата, че този път ще ги оправдаят.

Снимка: Bulphoto

"За мен е важно, че в момента се намираме там, където очаквах. Близо сме до основната цел - да изградим един балансиран отбор. Не смятам, че сме готови на 100 процента. Не съм сигурен, че има някой отбор, който е напълно готов преди европейското. Искам да стартираме силно и това да ни помогне да постигнем максимума във важните мачове. Доволен съм от подготовката и всичко зависи от представянето на полето. Знаем, че няма нищо сигурно на този свят. Искам да започнем по най-оптималния начин в четвъртък срещу Гърция. Моята първа цел да спечелим първия мач, а след това да продължим успешно напред", заяви наставникът Силвано Пранди.

Ето го и съставът на отбора ни за първенството. Голямата новина е завръщането на Скримов и контузията на Розалин Пенчев, който пропуска:

Разпределители: Георги Сеганов и Добромир Димитров

Централни блокировачи: Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Алекс Грозданов

Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Мартин Атанасов, Георги Петров

Диагонали: Цветан Соколов и Венелин Кадънков

Либера: Теодор Салпаров и Петър Каракашев

Снимка: Bulphoto