България ще гледа към небесата за волейболно чудо довечера, след като загубата на отбора ни от САЩ с 0:3 в събота ни остави на ръба на отпадане преди финалната шестица.

В 20,20 ч в "Арена Армеец" в София срещаме Канада, като условие №1 да се класираме е ясно - победа, и то с 3:0 или 3:1 гейма.

Четири от шестте места на финалите в Италия вече са заети: Италия, Бразилия, Сърбия и САЩ са там. Остават две квоти за най-добрите втори тимове.

Към момента ситуацията е:

В нашата група G сигурен финалист е САЩ с 19 точки, а България към момента е на второ място с 12. Успех с 3:0 или 3:1 ни дава 15 точки и вадим калкулаторите.

Ако вземем само 2 точки (победа с 3:2), оставаме зад борда, защото ще има поне 2 втори тима, които вече са с по-голям актив. Донякъде обнадеждаващо, канадците нямат шанс за финалите, което - надяваме се, ще се отрази на мотивацията им.

В група Е домакинът на финалите Италия се е класирал с 19 т., втори са руснаците с 15, а трети - холандците с 14.

Днес от 18 часа Русия среща Финландия в Милано, а от 22,15 ч пак там Холандия играе с италианците.

Сборная има нужда от 2 гейма дори при поражение, за да е недостижима за нас (16 т.). Дори да не ги постигне, холандците могат да ни изпреварят с 2 спечелени гейма в техния двубой. И пак да сме извън играта.

В група F финалист вече е Бразилия 17 точки. Втори е тимът на Белгия, който има повече точки от нас - 13, но среща бразилците (21,30 ч в Болоня). И ако ги победи с по-добър или същия резултат, с който ние бием Канада (евентуално), ще е пред нас.

В четвъртата група H лидер и финалист е Сърбия със 17 т. Световният шампион Полша е с 16 и нямаме шанс да го достигнем. Интригата тук е може ли Франция да измести поляците (15 т.).

Към момента сме четвърти сред вторите отбори, като можем да изпреварим само Русия и Белгия. При победа или взети два гейма от Сборная в ранния мач с Финландия, още преди или около началото на нашия двубой с Канада, ще знаем, че сме отпаднали.

При чиста победа на Суоми, надеждата ще е жива... Донякъде.

Сценариите остават много сложни и минават през поражения на Холандия и Белгия (и то 0:3 и 1:3). Но те изглеждат по-реалистични от това Русия да не вземе своето.