Мъжкият ни волейболен тим направи сериозен прогрес в световната ранглиста и вече е на 22-о място.

След рекодното дъно и мястото извън топ 32 на света, което националите ни достигнаха преди няколко месеца, се забелязва прогрес, а успешното представяне в олимпийските квалификации донесе значително изкачване.

Две победи донесоха скок с осем места за България, а надеждите са, че изкачването ще продължи, защото националите ни имат още три мача в квалификацията, в която шансовете ни все още са напълно реални.

От осемте отбора, участващи в квалификацията в Китай, виждаме един абсолютен фаворит и това е лидерът в световната ранглсита Полша, както и два аутсайдера в лицето на домакините и Мексико.

Въпросът е кой измежду Белгия, България, Канада, Аржентина и Нидерландия, ще успее да заеме заветоното второ място.

Към момента Белгия, Аржентина и Канада имат по две победи и една загуба, но белгийците са с точка повече, защото записаха две чисти победи и едно поражение с 2:3.

В най-незавидна позиция и почти без реалистични шансове е отборът на Нидерландия, който тази сутрин победихме. Той има победа и три загуби, докато България е с актив от две победи и две поражения.

Броят ни победи и точките е равен с този на Аржентина и Канада, но с разликата, че родният тим е изиграл мач повече, което на този етап оказва голяма тежест.

Все пак България има директни сблъсъци срещу Канада и Белгия, а класирането ни за Париж минава само и единствено през спечелването им. Разбира се, между тях има и мач срещу Мексико, който не бива да отписваме.

Освен да играят срещу България, Канада и Белгия имат мач помежду си, където единият ни директен конкурен при всички положения ще загуби. Аржетнина пък има предстоящ мач с Полша, където също е твърде вероятно да остане с празен актив.

Изобщо все от изброените тимове има своите шансове и въртележките тепърва може да са доста, но задължителното условие е, че България просто трябва да постигне три успеха.