България загуби драматично от Аржентина с 2:3 (14:25, 25:14, 20:25, 25:19, 16:18) в шестия си мач от олимпийската квалификация по волейбол при жените.

Нашите два пъти изостанаха в геймовете, наваксаха и си заслужиха тайбрек. В него изпуснаха два мачбола, за да бъдат подчинени в инфарктен завършек.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА>>>

И победа днес не носеше шансове за класиране на Олимпиадата, тъй като сме далеч от първите две места. Но след пет загуби и петъчната ни победа с 3:0 над Перу, още един успех за младия тим на Лоренцо Мичели щеше да дойде като страхотен психологически "допинг" за отбора ни. Той показа характер, два пъти се връщаше от изоставане в геймовете, но малко не стигна в края.

Срещата мина през амплитуди, които прехвърляха отвъд ръба на логиката и спортната психология.

Аржентина ни разби в първия гейм с 25:14, като всичко приключи за около 20 минути.

Нашите изглеждаха странно немотивирани и грешаха постоянно в лесни ситуации. Селекционерът Лоренцо Мичели се скара ядосано в две от прекъсванията, опитвайки да събуди отбора.

След такъв погром, логиката сочеше към психологически превес на аржентинките. Вместо това - вихрен гейм за българките, които изглеждаха преобразени и пометоха съперника за 25 минути също с 25:14! Радостина Маринова и Мирослава Паскова бяха в основата на този обрат, като изведнъж всичко на игрището се получаваше на нашите.

В третия гейм най-после логиката се появи в залата и резултатът вървеше точка за точка до средата на частта, когато аржентинките дръпнаха с пет точки и без проблем затвориха с 25:20.

И отново - реакцията на българките бе ураганна. Те стартираха със 7:2 в четвъртия гейм, като Борислава Съйкова и Мария Йорданова бяха най-активни. Проблеми в посрещането обаче доближиха съперника максимално в резултата и дойдоха напрегнати минути в този гейм. И все пак българките го затвориха, като Ради Маринова отново бе на висота в решаващи моменти - 25:19.

В тайбрека поведохме уверено с три точки, но при 11:11 нещата бяха на везни. Аржентина стигна до първия мачбол при 14:13, нашите не загубиха концентрация и го спасиха. За да имат два пъти и те точки за победата, но да не успеят да завършат атаките по най-добрия начин. Инфарктно отстъпихме с 16:18 и записахме шеста загуби в седем мача в Япония.

Битките в олимпийските квалификации за нашите завършват в неделя сутринта от 04:00 ч срещу Пуерто Рико (по MAX Sport 1 HD).