"Голямата цел пред България е олимпийската квалификация, съдбата може и да ни се усмихне", каза президентът на родната волейболна федерация Любо Ганев.

Това се случи минути след отпадането на родния тим от Европейското, където олимпийският шампион Франция ни изхвърли с без проблемно 3:0.

Заради слабите мачое в груповата фаза, родните волейболисти имаха възможно най-тежкия опонент в елиминациите, което приключи участието ни по-рано от очакваното.

Сега за България предстои много тежка олимпийска квалификация, където на китайска земя ще играем с отборите на Полша, Канада, Аржетнина, Белгия, Мексико, Нидерландия и домакинът Китай.

Любо Ганев заяви, че целта е да намерим място на Олимпидата, а ето какво още каза президентът на федерацията:

"За нас това първенство вече приключи. Казах на момчетата, че вече трябва да мислят за следващата цел, а тя е олимпийската квалификация. Там имаме седем мача за девет дни. Може пък да ни се усмихне съдбата. Може да направим някоя изненадваща победа, която да ни даде крила за следващите двубои.

Не се представихме на Европейското първенство, както очаквахме. Целта беше да се класираме най-малко за четвъртфинал. Не я постигнахме. Но остава третото и най-важното състезание за годината. Ако успеем да се класираме на едно от първите две места, ще забравим всичко, което се случи в последните 10 дни".

Снимка: cev.eu

От своя страна националният селекционер Пламен Константинов призна, че в предстоящите олимпийски квалификация безспорният аутсайдер в групата е именно България, но това в никакъв случай не означава, че ще отидем като обречени в Китай.

"Опитах да внеса повече рутина и спокойствие с опитни състезатели. Миксът е работещ. Но за да доближим големите, трябва да разкрием точно този потенциал. Имаше и лошо стечение на обстоятелствата със здравословните проблеми в началото. Загубихме първия мач от Испания, а той беше много важен. Лошо е да стартираш с негативен резултат. Това усложни ситуацията в групата. Двата ни двубоя с топ отборите ни показа, че мястото ни е дотук. Не може така категорично да падаш два пъти пред своя публика. Не е само малшанс. Ниво и игра е. Трябва да стигнем тяхното ниво и на клубно, и на национално равнище.

Не ни стига - тука ни е мястото. Искаше ни се нещо повече, реалността е, че след като загубиш двата мача от големите отбори - това означава, че си далеч, не трябва да се заблуждаваме, а да си кажем реалността. Искахме да внесем опит, но трябва да се гледа реалността и да се гради отбор с млади момчета, с нов отбор, който да трупа опит. Само така ще се върне волейболът ни на конкурентно ниво.

Залата повече ни натисна, отколкото ни помага - не е упрек. Публиката беше шампионска. Хората нямат вина - всеки един състезател може само да мечтае да играе пред такава публика. Един отбор изтърпява момент на притеснение, когато играе пред такава публика.

Ще има козметични промени, но няма да правим много големи. Аз пак оставам на мнението си, че независимо от резултатите на европейското първенство трябва да се направи опит с това, което сега е най-добро. Завършва този турнир и пътят е отворен за младите момчета и за нов отбор. Трябва да се работи на олимпийски цикли. Явно класата ни момента не е такава, която не може да бъде конкурентна.

Олимпийската квалификация е част от цикъла. Генерални катаклизми е безсмислено да се правят. Няма да донесе полза, ако сега извикаме млади. Ще има козметични промени състава. След това вече трябва дългосрочна стратегия и планиране. Трябва да се подмлади отборът и той да трупа опит. Да пише сам своята история, а не да гледа в миналото и предишните поколения. Не съм разговаря със Салпаров. За олимпийската квалификация разчитам на тези, които в момента са тук. За седмица или месец не можем да произведем хора на някои постове. След такива емоционални мачове понякога се взимат прибързани решения. Аз разчитам на Теди. Шансовете ни на квалификацията са малки".

Снимка: БТА