Националният ни волейболен тим се готви за старта на турнира Лига на нациите, който за България започва с турнир в канадската столица Отава от 7 до 12 юни.

Треньорът на тима Николай Желязков сподели очакванията си преди заминаването за Канада, а част от пресконференцията бе и президентът на федерацията Любо Ганев.

Ганев каза, че най-важното е състезателите ни да се раздават в тренировките и мачовете, защото само така ще успее да прогресира. Той отличи силният ни колектив и го определи като най-голямото предимство на отбора ни.

"Опитах се да мотивирам момчетата. Най-важното е състезателите да са здрави. Изисквам, когато дойдат в националния отбор да се стараят във всяка тренировка. Трябва да играят със сърце и душа. Само така ще дойдат позитивните резултати.

Много силен колектив сме, а волейболът е колективен спорт. Трябва да играем отборно. Работата на щаба ще доведе до това, което искаме, а то е момчетата да повярват в себе си. Сигурен съм, че ще ни радват много в Лигата на нациите. Всеки мач трябва да е спектакъл", каза Любо Ганев.

Треньорът Ники Желязков пък заяви, че всеки всеки мач може да бъде спечелен, а нашите ще се опитат да се възползват от новите правила в играта.

"Направихме първа фаза от подготовката в Самоков, като там тренирахме изключително много. Във Вършец направихме две контроли с Испания. Играхме срещу Италия, които са европейски шампион и Словения, които са европейски вицешампион. Един треньор винаги ще каже, че времето е недостатъчно, но ние направихме максималното.

За първи път нямаме здравословни проблеми, но нека не дърпаме дявола за опашката. Аз съм доволен от показаното тази година. Процесът на изграждане на млад състав не става за една година. Този отбор има огромна перспектива и ще започне да печели мачове. Трябва да има кредит на доверие.

Във всеки мач ще играем за победа. Топката е кръгла и никога не се знае. В този формат със смяната на времето-15 секунди за изпълнение на начален удар, направихме тренировка и ритъмът на игра е коренно различен. Идеята е играта да стане по-атрактивна. Нашата цел е да се адаптираме", каза Желязков.

В неделя нашите заминават за канадската столица Отава, а първата среща е срещу Сърбия. Мачът се се изгирае на 7.06 от 23:00.  Първият състезателен уикенд ще изправи"лъвовете" срещу  Сърбия, Германия, Канада и световните шампиони от Полша.