България записа първа победа в тазгодишното издание на Лигата на нациите при мъжете във волейбола.

Нашите надиграха с 3:1 гейма САЩ (25-21, 25-20, 21-25, 25-21) и след две поражения с по 0:3 от Франция и Канада, тази вечер сложиха фактическия старт на кампанията си в турнира.

Победата е и първа за националния селекционер Джанлоренцо Бленджини, на който се възлагат големи надежди да вдигне отбора и да подобри резултатите спрямо последните години. Днес бе добър старт, макар и срещу съперник, който не отиде на първата част от Лигата на нациите в Анталия с най-силния си състав.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖА ОТ МАЧА>>>

Но САЩ си е САЩ, а победата си е победа. В какъвто и да е състав, американците са отбор №2 в световната ранглиста на мъжкия волейбол. Пред тях са само поляците. Не бяхме побеждавали този протвник от пет години.

В първия гейм българите доминираха, а във втория изостанаха до 15-ата точка, но след това бяха безупречни, като принудиха съперника да бърка.

Загубихме третата част и се усети колебание у младите ни волейболисти, като то се отрази и на старта на гейм №4. Тогава американците поведоха, но отново при 15-14 за първи път поехме водачеството и там някъде пречупихме съпротивата им.

Преди мача само тези два отбора не бяха взели дори гейм от 16-те в турнира. Оставихме САЩ на дъното с 0 точки, а ние вече имаме три и сме на 11-а позиция, изпреварвайки Аржентина, Турция, Германия и Иран.

За тима на Бленджини остава още един мач в Анталия - срещу Нидерландия в неделя от 20:00 часа (по MAX Sport 1 HD).

После два вторият минитурнир от надпреварата в Япония, където България ще играе срещу Полша, Германия, Иран и Словения (4-9 юни).