Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за жени Лоренцо Мичели обяви подмладен състав за предстоящото издание в Лигата на нациите.

Българките ще играят в Япония, Хонконг и Република Корея, като първият мач ще бъде на 31 май в Нагоя срещу Хърватия.

Италианският специалист и екипът му изпратиха повиквателни на 28 състезателки, които попадат в разширения състав. 18 от тях играят в чуждестранни отбори, а 8 националки идват от шампиона на България при жените - Марица (Пловдив).

Подготовката на националния тим се провежда в Пловдив и включва проверки на чужд терен. "Лъвиците" ще играят контроли срещу Франция в периода 16-20 май. След това заминават за Белгия, където ще се изправят срещу местния национален отбор между 20 и 24 май.

Програмата на женския национален тим е част от наситеното със събития лято за българския волейбол. Родните селекции ще участват в различни турнири на три континента. А финалният акорд са олимпийските квалификации, като дамите ще се борят за квота за Игриге в Париж 2024 между 16 и 24 септември в Япония.

Ето кои са избраните от Мичели състезателки:

Посрещачи: Виктория Коева, Александра Миланова, Дария Иванова, Мирослава Паскова, Моника Кръстева, Мария Йорданова, Елена Бечева, Ивета Станчулова и Цветелина Илиева

Диагонали: Ива Дудова, Симона Николова, Мерелин Николова и Радостина Маринова

Централни блокировачи: Мира Тодорова, Дима Ушева, Борислава Съйкова, Боряна Ангелова, Елена Коларова, Мария Кривошийска и Нася Димитрова

Разпределители: Маргарита Гунчева, Петя Баракова, Лора Славчева, Никол Миланова, Мирела Шахпазова и Полина Нейкова

Либера: Галина Карабашева и Мила Пашкулева