Българският национален отбор по волейбол за жени постигна един от най-големите триумфи в своята история.

Момичетата ни спечелиха "Златната лига" на CEV след победа с 3:1 гейма на финала в Русе срещу Хърватия - 22:25, 25:22, 25:17, 25:20.

Те триумфираха за втори път на този турнир, но за първи път пред родна публика. Повториха титлата си от 2018-а, когато на финала подчиниха Унгария с 3:0 гейма в Будапеща.

Сега Купата отново е за България и тя носи възможност за нашите да участват на квалификация, която може да ги вкара в най-големия турнир - този на Лигата на нациите. Постигнаха го след само един допуснат гейм в рамките на целия турнир.

Днес момичетата на Иван Петков постигнаха обрат, след като разочароващо загубиха първия гейм след голям аванс от 17:9. Това не ги смути и те изиграха следващите три гейма много силно, за да зарадват многобройната публика в Русе.

Снимка: БТА

Най-резултатна за България на финала бе Емилия Димитрова със своите 19 точки. Елица Василева добави 15. За хърватките Саманта Фабрис завърши с 18 точки.

В първата част българките водеха с 14:9 и 21:17, но допуснаха пасив от 22:23. Хърватският тим спечели следващите две разигравания и поведе в резултата.

Във втория гейм България имаше преднина от 10:5 и 23:20, след което изравни при крайното 25:23.

В най-важната трета част от срещата в Русе "лъвиците" поведоха още от самото начало със 7:4, а след това увеличиха превъзходството си на 20:13, за поведат при 25:22.

Снимка: CEV

В четвъртия гейм България водеше с 15:10, но Хърватия намали и се стигна до 19:17. Все пак българският тим се поздрави с краен успех от 25:20 и 3:1, за да триумфира за общо втори път в турнира след 113 минути игра.

По-рано през деня Испания се поздрави с третото място на турнира след победа над Чехия с 3:2 гейма.

БЪЛГАРИЯ: Лора Китипова, Емилия Димитрова, Елица Василева, Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Христина Вучкова - Жана Тодорова-либеро (Петя Баракова, Мирослав Паскова, Алаександра Миланова)

ХЪРВАТИЯ: Клара Перич, Саманта Фабрис, Лаура Милош, Матеа Икич, Божана Бутиган, Бета Думанчич - Николина Божичевич-либеро.