Волейболните национални отбори за мъже и жени на България научиха своите опоненти за Европейските първенства през следващата година.

Мъжете, които са съдомакин на шампионата с Италия, Израел и Северна Македония, предварително бяха поставени в група "В", която ще се проведе във Варна и Бургас.

В нея попаднаха отборите на Финландия, Словения, Украйна, Хърватия и Испания, като към елиминациите ще продължат първите чеити тима.

Странно или не, по време на жребия всеки отбор домакин имаше право да си избира по един опонент, като изборът на новия ни селекционер Пламен Константинов бе Финландия. 

Останалите четири наши съперника бяха определени чрез жребий, който ни прати в поносима като сила група, в която въпреки домакинското ни предимство, категоричен фаворит е много силният тим на Словения.

Ето и всички групи на Европейското първенство при мъжете, който ще се проведе от 28 август до 16 септември:

Група "А": Италия, Швейцария, Сърбия, Германия, Белгия, Естония

Група "В": България, Финландия, Словения, Украйна, Хърватия, Испания

Група "С": Северна Македония, Черна гора, Полша, Нидерландия, Чехия, Дания

Група "D": Израел, Румъния, Франция, Турция, Португалия, Гърция

При дамите шампионатът на Стария континент ще се проведе в Белгия, Италия, Естония и Германия, а родните националки попаднаха в групата с безспорно най-силния лидер - Италия.

Именно италианките са действащият европейски шампион и абсолютен фаворит в групата, която допълват още тимовете на Румъния, Хърватия, Босна и Швейцария.

Надпреварата при дамите ще се проведе от 15 август до 3 септември, като от всяка от групите напред се класират четири от шестте тима.

Задача, която изглежда лесно постижима за националките ни, но от изключителна важност ще е на коя позиция ще се класира България, защото именно това ще определи и опонента ни в елиминациите.

Ето и всички групи на Европейското първенство при дамите:

Група "А": Белгия, Словения, Сърбия, Полша, Украйна, Унгария

Група "В": Италия, БЪЛГАРИЯ, Румъния, Хърватия, Босна, Швейцария

Група "С": Германия, Азербайджан, Турция, Чехия, Швеция, Гърция

Група "D": Естония, Финландия, Нидерландия, Франция, Словакия, Испания