Денят е 14 февруари 1984 година. 26-годишната Джейн Торвил и 25-годишният Кристофър Дийн излизат на олимпийския лед в зала "Зетра" в Сараево. Избрали са да танцуват своята волна програма на изключителното "Болеро" на Равел. И са намерили начин да променят правилата, защото музиката им е по-дълга от разрешеното по съдийския регламент.

Промяна, която е същинска революция във фигурното пързаляне. 

"Бяхме спечелили три световни титли преди Олимпийските игри в Сараево, така че бяхме в позиция да поемем риск. Въпреки че това бе класическа музика, Джейн и аз знаехме, че изборът ни - "Болеро" на Равел, ще бъде разглеждан като радикален. По-голяма част от музиката за съчетанията във фигурното пързаляне е в бързо-бавно-бързо темпо с подчертан финал. Но "Болеро" е различно, а ние знаехме, че ще е перфектно за това, което искахме. Искахме да разчупим стереотипа", разказва Кристофър Дийн. 

Частта от произведението на Равел, която двамата избират, е 18 минути. Аранжорът им успява да го съкрати до 4,28 минути, но повече от това не може без да се промени темпото и кресчендото. А според регламента, дължината на волното съчетание е 4,10 минути. 

"Хронометърът обаче започва да отчита, когато е започнало пързалянето. Затова с Джейн започнахме танца си на колене, без кънките ни да докосват леда. Това беше уникално за времето си", допълва Дийн. 

24 милиона по света гледат прочувствения танц на британците, а когато последните тонове утихват, залата избухва. Съдиите вдигат 12 максимални оценки от 6.0 от 18 възможни. Нещо невиждано в света на фигурното пързаляне до този момент. 

Нашите най-сериозни конкуренти бяха руснаците - Наталия Бестемянова и Сергей Букин. За да получиш обаче оценка от 6.0 и от руския съдия означава, че си голяма работа.Той можеше да ни даде 5.9, но не го направи. Това беше магически момент”, спомня си Джейн Торвил.


 


Началото


На 27 юли 1958 година в 7-хилядното градче Калвертън, графство Нотингамшир се ражда Кристофър Колин Дийн. Когато става на 6 години, родителите му се разделят, а баща му се жени повторно. Дийн никога не говори за това. 
На десетия си рожден ден малкият Кристофър получава като подарък чифт кънки, а четири години по-късно започва да се занимава с фигурно пързаляне. Първата му партньорка на леда е Сандра Елсън. Двамата стават шампиони на Великобритания за юноши, но скоро след това заради разногласия се разделят. 

По това време на същата пързалка тренира и Джейн Торвил. Треньорката Джанет Соубридж съветва Кристофър да й обърне внимание.

Джейн е родена на 7 октомври 1957 г. в град Клифтън близо до Нотингам. Започва да се пързаля на 8-годишна възраст, а само 6 години по-късно - през 1971 г., заедно с партньора й Майкъл Хътчинсън стават шампиони на Великобритания. Но и тази двойка се разпада.

През 1975 г. Торвил и Дийн правят първите си стъпки на леда под ръководството на Соубридж. Дебютът им на Европейско първенство е през 1978 г. Заемат девето място. На Световното първенство през същата година са на 11-то място. Същата година танцовата двойка отива при известната треньорка Бети Калауей и я моли да се заеме с тях. Това се оказва повратната точка в тяхната кариера. 

Триумфът

От 1981 г. до 1984 г. Торвил и Дийн печелят четири световни и три европейски титли. Триумфалното им "Болеро" в Сараево е признато за най-хармоничното и съвършено съчетание, което някога е създавано в танците на лед. 
След Олимпийските игри британците стават професионалисти, но през 1994 г. се завръщат на леда за Олимпиадата в Лилехамер. 

Джейн е на 36 години, а Кристофър - на 35 г. Двамата отново са на почетната стълбичка - печелят бронзов медал. Същата година британците за четвърти път стъпват и на европейския връх.

Въпреки че на леда двамата са изключителна двойка, в живота Дийн и Торвил не са заедно и никога не са имали интимни отношения. Двамата признават, че в началото на съвместния си път на леда са били привлечени един от друг. Признават и за една целувка в автобуса, но нищо повече. 

През май 1991 г. Кристофър Дийн се жени за сребърната медалистка от Олимпиадата в Албервил през 1992 г. Изабел Дюшне. Бракът им обаче просъществува едва две години. През октомври 1994 г. Дийн сключва брак с американската фигуристка Джил Тренъри и им се раждат двама сина - Джак Робърт през 1998 г. и Сам Колин (2000 г.). За съжаление и този брак на Кристофър се разпада. През 2010 г. той и Джил се развеждат. 

Джейн пък се омъжва през 1990 г. за Фил Кристенсен. Двамата осиновяват две деца - Кийрън и Джесика. От 25 години семейството живее в Източен Съсекс.