Надпреварата се провежда в Шанхай, на едно от трасетата с най-трудни комбинации от завои през сезона. Състезанието е в неделя от 9,10 ч българско време.
 
Пистата носи името "Shanghai International Circuit" и е втората най-скъпа. Изграждането й коства 240 милиона долара, повече струва само тази в Абу Даби. 
 
Утрешното Гран При на Китай ще е №15 в историята.

То е едно от любимите на четирикратния световен шампион Люис Хамилтън, който има пет победи в Шанхай. Конкурентите му от "Ферари" - Себастиан Фетел и Кими Райконен имат по една, а Фернандо Алонсо от "Макларън" е с две. 
 
Първата титла през 2004 г. пък отиде за бразилеца Рубенс Барикело.
 
Построената през 2004 г. писта в Шанхай приема състезания от различни моторни спортове целогодишно, привличайки около 300 хиляди зрители. 
 
Ще е домакин на старт от "Формула 1" поне до 2020 г., а новият договор е под сериозен въпрос. Причината е спадът в посещаемостта. от 260 000 на първото Гран При до 120 000 преди година.
 
Интересен факт е, че пистата си има специална метростанция, но парадоксът е, че по време на състезание тя не работи.

Огромните маси от хора притесняват властите и те я затварят от съобръжения за сигурност.
 
Трасето пък е построено върху оризища, което често предизвиква наводнението на завои 1, 8 и 14.
 
Това е и най-натовареното състезание за спирачната система на автомобила. Причината са дългите прави, последвани от остри завои.
 
Формата на пистата пък наподобява символа шанг, който е първия в китайското изписване на Шанхай.
 
Дължината й е 5,45 км, а най-бързата обиколка принадлежи на Люис Хамилтън - 1:31.678.
 
Ще направи ли британецът ново силно състезание в Китай, печелейки първи старт през сезона или "Ферари" ще ликува за трети път през 2018 г.