Турнирът, любим на майсторите на червеното, ни е носил много вълнуващи моменти през годините, най-вече с участието на Рафаел Надал.
 
Матадора е рекорден 10-кратен шампион в райското кътче и тази година отново е смятан за основен фаворит в надпреварата.
 
 
Той не успя да триумфира едва в три случая от последните 13 издания. Това се случи между 2013-а и 2015-а, когато Новак Джокович взе две титли, а Стан Вавринка една.
 
Турнирът в Монако е сред най-старите в историята и се провежда от далечната 1897 година. Става отворена надпревара за целия свят през 1969-а.
 
Надал записа своето име в историята именно в Монте Карло, където стана единственият с осем поредни титли в един и същи турнир. 
 
Като цяло надпреварата в голяма степен принадлежи на испанците в новата си история. От 1991-а насам само в 12 от общо 27 случая тенисисти с друга националност триумфират. 
 
Сега за основен фаворит отново е смятан Рафа, но на теория има кой да го спре. Букмейкърите му определят ставка от 1,60 като краен победител.
 
Те посочват Александър Зверев като основен претендент с 10 коефициент. Новак Джокович и Марин Чилич са с по 13, а Доминик Тийм с 15. Ако заложите на нашия Григор Димитров за краен победител и сте прави, парите ви ще се умножат 23 пъти.
 
Гришо има два четвъртфинала в Монте Карло - през 2013-а и 2015-а. Първо отпадна от Рафаел Надал, а две години по-късно отстъпи и на Гаел Монфис.
 
В останалите си три участия отпадна на два пъти след първия си мач и веднъж след втория. Непреодолими съответно се оказаха Давид Ферер, Жил Симон и Ян Ленард Щруф.

Жребият отреди на Димитров да е в половината на Надал, Джокович, Тийм и Гофен, като най-рано може да срещне белгиеца - на четвъртфинал.