Докато глобалната икономическа криза не показва признаци за своя край, генералният секретар на УЕФА Дейвид Тейлър е убеден, че английските отбори ще пострадат ако продължават да надскачат възможностите си с цел да останат конкурентни.
Изпълнителният директор на Портсмут Питър Стори вече предупреди, че клубът ще трябва да продаде голяма част от звездите си за да оцелее, след като се провали продажбата на “Помпи”. Собственикът на Нюкасъл Майк Ашли не може да намери купувач, след като “свраките” изпаднаха от Висшата лига през миналия сезон.
Дори и грандовете в Премиършип не могат да игнорират заплахата на финансовата криза. Американските собственици на Ливърпул наскоро предоговориха клубните задължения с “Royal Bank of Scotland” и удължиха срока за изплащането на 290 милиона паунда с още една година.
Според слуховете “червените” дължат 350 милиона паунда на банката и на групировката “Уачовия”, докато семейство Глейзър заложи 265 милиона паунда срещу собствеността на Манчестър Юнайтед при покупката на клуба през 2005 г.
Тейлър използва за пример Лийдс, който през 2001 г. игра полуфинал на Шампионската лига, но сега се срина до Лига 1 (трета дивизия) заради сериозни финансови затруднения.
“Има информации, че няколко английски клуба са в сериозно финансово положение, заяви Тейлър в интервю за “BBC Radio 5 Live”. – Ситуацията е толкова сериозна, че цената на някои отбори е паднала драстично. Това доведе до обявяването им за продажба.”
“Надяваме се, че тези клубове ще се справят с тежката ситуация, но кой знае?. Виждали сме какво се случи с някои елитни клубове, като Лийдс например. Те изпаднаха в сериозни финансови затруднения, тъй като надскочиха собствените си възможности”, допълни изпълнителният директор на УЕФА.
“Моментното икономическо положение в света ме кара да си мисля, че ще има и други подобни примери. Не гледаме на ситуацията като заплаха, но сме убедени, че трябва да създадем сериозни финансови основи, които да създадат условия за конкуренция на клубовете”, заяви Дейвид Тейлър