САЩ винаги е фаворит №1 за спечелване на златните медали, когато става дума за баскетбол на Олимпиадата. И това лято няма да е различно, след като американците събраха всичко най-добро сред звездите на НБА, за да защитават титлата, кояо спечелиха преди три години на Игрите в Токио, които бяха изместени с 12 месеца заради пандемията.

Американците обаче се целят и в една липсваща титла. В японската столица янките взеха три златни медала - при мъжете и жените в добре познатия стандартен баскетбол, както и при жените в набиращата все по-голяма популярност дисциплина 3Х3. При тройките тогава обаче нямаше американско присъствие в мъжкото подразделение, нещо, което сега ще бъде различно и САЩ вече ще гони 100% успеваемост - 4 от 4 възможни олимпийски титли в баскетбола.

След като дори не успяха да се класират за Токио 2020, сега целта за Париж 2024 е ясна.

Щатите потеглят към френската столица с НБА опит в 3Х3 състава си, който се състои от Каниън Бари, Карийм Мадокс, Дилан Травис и Джимър Фредет. Първите трима имат доста приемливи колежански кариери, а Фредет бе абсолютна суперзвезда в колежанското първенство (вкарвал е 52 точки в един мач и над 1000 в рамките на един сезон, в който е играл 37 двубоя), а след това игра и шест сезона в НБА, макар и не с такъв голям успех.

Снимка: Getty Images

Но не той е най-интересното име в 3Х3 отбора на американците. А Каниън Бари, който е син на легендата и член на Залата на славата Рик Бари. И не, Каниън не буди толкова голям интерес заради славния си баща или заради нетипичния начин на изпълнение на наказателни удари, също наследен от известния му татко.

А заради това, че се простира извън клишето за спортист и е дипломиран аерокосмически инженер.

"В семейство Бари е трудно да направиш нещо от баскетболна гледна точка, което не е било постигано. Защото са печелени титли на НБА, имало е участия в Мачове на звездите. Но с олимпийското ми участие сякаш завършвам напълно нашето баскетболно CV", казва в навечерието на Игрите в Париж Каниън Бари.

Всъщност извън Фредет, останалите трима са доста интересни образи, защото в някакъв момент са се отказали от професионалната си баскетболна мечта, но благодарение на 3Х3 имат шанс да преследват олимпийски медали.

Бари работи в частна компания, където действа по специалността си, свързана с космоса.

34-годишният Карийм Мадокс прекарва три години, работейки като радио журналист преди да се включи в 3Х3 отбора за квалификациите за Токио, където американците не успяха да участват.

Дилан Травис пък се отказа от професионалния баскетбол покрай пандемията, след като е играл в Германия и Австралия, но все пак остава близо до спорта като учител и треньор в гимназия.

Основната конкуренция за върха са актуалните шампиони от Латвия и разбира се - Сърбия. Западните ни съседи до голяма степен доминират 3Х3 баскетбола от официализирането му като спорт.

Американците обаче се надяват, че с потенциална титла в Париж ще направят за спорта това, което "Дрийм Тийм" и Майкъл Джордан сътвориха за баскетбол 5 на 5 на Олимпиадата в Барселона преди 32 години.