Талантливият български гард Александър Гавалюгов ще продължи кариерата си в един от университетите с най-добра баскетболна програма в САЩ - Виланова. Новината идва само седмица след силното представяне на юношата на Балкан (Ботевград) на ежегодния Adidas Eurocamp в Тревизо, където всяка година биват поканени изгряващите звезди на световния баскетбол.

18-годишният Александър прекара последния сезон в NBA Global Academy в Австралия, а с този отбор записваше по 12.0 тчоки, 3.3 борби и 2.5 асистенции в местната лига до 20 години.

На кампа в Тревизо българинът завърши като най-добър подавач със средно 6.3 асистенции на мач, а представянето му срещу сборните американски отбори му донесе редица комплименти от скаути и анализатори.

Дори се стигна до сравнения с един от най-атрактивните плеймейкъри, играли в НБА в последния четвърт век - Джейсън Уилямс.

Баскетболът е в кръвта на Гавалюгов. 188-сантиметровият плеймейкът е син на кмета на Ботевград и бивш баскетболист Иван Гавалюгов и Стефка Славова, също бивша състезателка. Дядо му пък е покойната легенда на местния Балкан - Венци Славов.

През последните няколко лета Александър е основна движеща сила на националните отбори на България, за които играе - първо при 16-годишните, а после и при 18-годишните.

Новият му отбор пък е доказано име в колежанския баскетбол. "Дивите котки", както е прозвището на Виланова Юнивърсити, са трикратни шампиони на NCAA, като две от титлите са от последното дестилетие, съответно през 2016 и 2018 година. В момента в НБА има общо десетима играчи, преминали през Уайлдкетс - Микал Бриджис (Бруклин), Донте ДиВинченцо, Джош Харт и Джейлън Брънсън (Ню Йорк), Садик Бей (Атланта), Кам Уитмор (Хюстън), Кайл Лаури (Филаделифя), Джеремая Робъртсън-Ърл (Ню Орлиънс), Колин Гилеспи (Денвър), както и Райън Арчидиаконо, който започна сезона с Ню Йорк, а след това бе пратен във филиала на Чикаго - Уинди Сити Булс.

От известно време България не е имала представител в Дивизия I на колежанския баскетбол. За последно Иван Алипиев бе част от Лойола Меримаунт, а преди това Симеон Лепичев и Георги Фунтаров играха съотвено за Флорида Атлантик и Калифорния-Дейвис.

През 2013 година и Александър Везенков бе на крачка от колежанската лига, след като бе заявил, че ще облече екипа на Зейвиър Юнивърсити, но в крайна сметка остана в Европа.