Голдън Стейт Уориърс е шампион на НБА след убедителна победа в мач №6 насред Бостън над Селтикс със 103:90.

Това далеч не бе най-съдържателният двубой с баскетболни достойнства, а бе вечер на нерви, напрежение и нетипично много грешки в стрелбата, крачки и решения в атака, но - обяснимо. Залогът бе твърде голям при 3-2 в серията за гостуващия отбор. Уориърс спечели с 4-2 и е шампион отново, за четвърти път в последните 8 сезона на НБА.

Още два пъти този тим игра и финали, които загуби. Династия, която тази сутрин наше време си осигури място в храма на легендите на играта.

За Стеф Къри, Дреймънд Грийн и Клей Томпсън това бяха шести финали в НБА и четвърта титла заедно - това е бандата на Къри и сърцето на този отбор. Преминаха през какво ли не - от триумфалната доминация с пет поредни финала и 3 титли (2015-2019 г.), през тежките контузии на Клей, пропуснал реално цели две години, както и това да са с най-лоши показатели в редовния сезон (2020-а).

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА ГОЛДЪН СТЕЙТ В БОСТЪН>>>

С 34 точки отново Къри бе големият герой на шампионите

Снимка: Getty Images

Но Голдън Стейт се върна, опирайки се на треньора Стив Кър и на тези тримата - Къри, Грийн, Томпсън, както и на цяла вълна чудесни играчи около тях - Джордан Пуул, Кевон Луни, Гари Пейтън, Андрю Уигинс, завърналият се ветеран Андре Игуодала (игра малко, но е четвъртият с четири титли в бандата - на основната снимка) и т.н.

И отново спечели титлата. Къри бе невероятен и в шампионския мач с 34 точки, 7 борби и 7 асистенции. Златното момче на отбора в златисто и черно направи такава финална серия, че да получи друг наградата MVP в нея щеше да е просто втрещяващо.

И Стеф се нареди с този приз в отбраната компания на Карим Абдул Джабар, Майкъл Джордан, Бил Ръсел, Леброн Джеймс, Меджик Джонсън и Тим Дънкан - единствените други баскетболисти, печелили повече от веднъж наградата MVP на финали и имащи 4 или повече пръстени на шампиони. Елит.

Грийн направи голям мач с ключови намеси - 12 точки, 12 борби, 8 асистенции. Уигинс вкара 18 т., Клей добави 12, а Пуул - 15.

Дреймънд Грийн

Снимка: Getty Images

Бостън дълго се луташе, като едва някъде в средата на третата четвърт опита да се вдигне за обрат, но бе допуснал вече твърде далеч от себе си съперника. Изоставане от 15-17 точки в такъв напрегнат мач... Не че Селтикс не го направиха в двубой №1 от серията, но този път чудо нямаше.

В края Къри се разплака още, докато мачът вървеше. Гардът се срина емоционално секунди преди края, падна на игрището, докато топката бе в игра и Бостън я владееше. Сцени, които също остават в историята.

Така за първи път от 1985 г. титлата е спечелена в Бостън. Тогава Лейкърс я взе в залата на Селтикс (пак 4-2 в серията), а след това "зелените" стигнаха още пет финала, спечелиха 2 и загубиха 3, но всеки път вдигаха титлата като гост. От 37 години награждаването на шампион на НБА не бе се случвало в града. За съжаление на домакинските фенове, трофеят отиде не в ръцете на техния тим.

Голдън Стейт със 7 титли в своята история е вече еднолично трети във вечната класация. Бостън и ЛА Лейкърс имат по 17.

Уориърс излиза пред Чикаго Булс с неговите 6 отличия, спечелени в период от 8 години - тогава от суперотбора с митичния Майкъл Джордан през 90-те. Именно с династии като тази ще се сравнява един ден бандата на Къри, която за 8 години игра 6 финала и спечели 4 от тях, а вероятно още не е казала и последната си дума.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА ГОЛДЪН СТЕЙТ В БОСТЪН>>>

Радостта на Голдън Стейт със сирената за край на мач №6

Снимка: Getty Images

Стив Кър вече е с 9 титли на НБА като играч и треньор

Снимка: Getty Images