Националният селекционер на България по баскетбол - Росен Барчовски, определи състава за предстоящите мачове от квалификациите за Евробаскет 2025.

Родният тим е в група със световния шампион Германия, изключително силният тим на Черна гора, както и с Швеция, като първите три отбора в класирането ще се класират за шампионата на Стария континент.

За България квалификациите започват с ключово гостуване на Швеция на 22 февруари а три дни по-късно в Ботевград ще гостува световният първенец Германия.

Съвсем логично в отбора няма да бъде голямата ни звезда Александър Везенков, като заради съвпадащия календар на НБА и ФИБА, от години звездите на баскетбола пропускат квалификациите за големите турнири.

В състава обаче е натурализираният Коди Милър-Макинтайър, който снощи постави рекорд в Евролигата с 20-те си асистенции за победата на Баскония с 94:80 над АСВЕЛ.

От предварителния списък отпадна друг натурализиран играч - Дейвид Кравиш от Уникаха, както и играещите зад граница Емил Стоилов и Иван Алипиев.

Ето и пълният списък на Росен Барчовски:

Павлин Иванов (Сибиу, Румъния)

Коди Милър-Макинтайър (Баскония, Испания)

Димитър Димитров (Балкан)

Андрей Иванов (Черноморец)

Константин Костадинов (Аликанте, Испания)

Симеон Лепичев (Мелиля, Испания)

Йордан Минчев (Балкан)

Николай Стоянов (Спартак Плевен)

Христо Захариев (Черноморец)

Деян Карамфилов (Рилски спортист)

Венцислав Петков (ЦСКА)

Георги Боянов (ЦСКА)

Константин Тошков (Спартак Плевен)