Джейсън Тейтъм е казал "да" на предложението на Бостън за нов договор. Пресният шампион на НБА ще подпише със Селтикс за срок от пет години, но не става дума за просто каквато и да е сделка, а за най-голямата такава в историята на Лигата до момента. 26-годишният баскетболист имаше огромна роля за спечелването на титла №18 на "келтите" и сега ще подпише "супермаксимален" контракт - или иначе казано за въпросния период ще си заработи невероятната сума от общо $314 милиона. В последните сезони правилата за заплатите в Асоциацията се промениха драстично, а така само година след като Джейлън Браун се сдоби с рекорден нов договор, сега съотборникът му Тейтъм го измества от тази позиция.

Тогава Браун подписа за $285 милиона. Два от четирите най-впечатляващи договора в НБА са именно на двете звезди на Селтикс, а след тях се нареждат Никола Йокич от Денвър ($276 милиона) и Бради Бийл от Финикс ($251 милиона).

Тейтъм е петкратен участник в Мача на звездите, а в кариерата си до момента е играл единствено за Бостън. Това е една от причините той да може да се сдобие с подобен контракт. В последните три сезона той неизменно попадаше в символичния отбор на сезона на НБА, което също е едно от условията, за да може да вземе "супермаксимално" удължаване.

Във финалите на НБА срещу Далас крилото впечатли с 22.2 точки, 7.8 борби и 7.2 асистенции, а показателите му в рамките на редовния сезон също бяха страхотни - 26.9 точки, 8.1 борби и 4.9 асистенции.

Междувременно стана ясно и че Дерик Уайт ще остане дългосрочно в щата Масачузетс. Гардът се е рзбрал за четиригодишен договор на обща стойност $125.9 милиона, а това означава, че всички от стартовата петица на шампионския отбор ще играят за тима поне до следващото лято.

През сезон 2025/2026 общата стойност на заплатите на Тейтъм, Уайт, Браун, Джрю Холидей и Кристапс Порзингис се равнява на $198.5 милиона.

От Бостън долетя и друга вест - инвестиционната група, която е мажоритарен собственик на клуба, планира да продаде акциите си.

Уик Гроусбек и Стив Палиука закупиха тима през 2002 година за $360 милиона, а оттогава до момента стойността на Селтикс, вече еднолично рекордьор по шампионски титли със своите 18, се е покачила многократно.

За тези 22 години Бостън е трети по победи в редовния сезон, изоставайки единствено от Сан Антонио и Далас, като и трите отбора имат по повече от 1000 спечелени мача. В плейофите пък единствено МАями има повече победи.

Все още няма конкретна обявена цена, за която Селтикс може да бъде продаден, но предвид последните подобни продажби (Финикс за $4 милиарда през февруари миналата година, Милуоки за $3.5 милиарда няколко седмици след това и Далас за $3.5 милиарда през декември миналата година), със сигурност може да се говори за сума от порядъка на $4.5 или дори $5 милиарда.

Също така стана ясно, че четирикратният шампион на НБА Клей Томпсън ще смени Голдън Стейт с Далас, макар като фаворит за подписа му да бе сочен Лос Анджелис Лейкърс. Стрелецът ще подпише тригодишен договор за общо $50 милиона с Маверикс, където ще се присъедини към Лука Дончич и Кайри Ървинг.

Снимка: Getty Images