Бостън Селтикс е на една победа от рекордната 18-а титла в НБА, след като спечели мач №3 от финалите като гост на Далас Мавърикс.

Успехът със 106:99 дойде в драматичен сблъсък, в който няколко ключови момента се оказаха решаващи.

Но както и в първите два мача от серията, и в третия се видя ясно - отборно Бостън превъзхожда Далас, въпреки че няма играч като Лука Дончич в състава си. И така - 3-0 за Бостън във Финалите.

Домакините се оттеглиха на почивка с аванс от 51:50 след страхотно първо полувреме.

Но след балансът рязко се измени - Бостън водеше с 15 на старта на последната четвърт, а залата притихна.

Далас направи невероятно усилие, върна се в играта и стигна до 92:93 при оставащи четири минути. Но това стана секунди, след като Лука Дончич вече бе изваден за 6 фаула. До края асът на домакините бе само зрител, неспособен да помогне на тима си.

Кайри Ървинг пое ролята на лидер, опитвайки да изведе Далас до победа, която да остави отбора в серията. Но Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун не допуснаха такъв сценарий. 80 секунди преди края надеждата още бе жива при 98:100, но Бостън показа увереност и психическа стабилност. Характеристики, които различават шампионските отбори.

Тейтъм завърши с 31 точки, а Браун добави 30 за победителите. Ървинг отговори с 35, а Дончич завърши с 27, което със сигурност щеше да се промени в последните 4 минути, ако не бе излязъл за фаулове. Всички знаем кой поема важните стрелби в края за тима от Тексас...

Няколко статистики са "гилотина" за всякакви надежди на Далас да търси обрат оттук във финалите. Нито един отбор в историята не е обръщал серия от 0-3 във всички 156 случая в плейофите, в който се е стигало до такава преднина.

А Бостън е 7-0 като гост в тазгодишните плейофи, няма нито една загуба извън своята зала.

Тимът преследва титла №18, която ще го остави сам на върха във вечната класация. Сега е равен на големия съперник ЛА Лейкърс с по 17 триумфа.

Мач №4 пак е в Далас, в събота сутринта наше време.