Националната баскетболна лига е в кратка пауза заради предстоящите европейски квалификации, но за подкаста Crossover почивка няма. Поредният епизод вече е факт, а гостите отново са изключително интересни - става дума за двама от лидерите на Черноморец (Бургас) - Травис Макконико и Шон Смит.

"Акулите" са лидер в подреждането на НБЛ след първия етап от сезона с впечатляващ баланс - 19 победи и само 3 загуби, а наскоро стана ясно, че Бургас ще приеме и финалите в турнира за Купата на България. Макконико и Смит се доказаха като двама от най-постоянните чужденци в родното първенство - Травис бележи по 17.0 точки, 5.2 асистенции и 5.1 борби за бургазлии, докато Шон блести с 13.2 точки, 9.0 борби, 3.9 асистенции, 2.1 отнети топки и 2.1 чадъра като индивидуални показатели.

Как Макконико стига от сърф, скейтборд и мотори изцяло до баскетбола? Знаете ли, че пълното име на Шон Смит е Шон Смит Гарсия, роден е в Мадрид и всъщност е испанец? И че баща му всъщност е доста голяма фигура за испанския баскетбол.

Тези и много други интересни истории може да разберете в новия епизод на Crossover.

И двамата са впечатлени и изключително благодарни на треньора си Васил Евтимов.

"Той е имал дълга и успешна кариера. Играл е и в Испания, така че познава баскетбола в страната и знае как работят нещата в професионалния свят. Водех предсезонна подготовка с Уникаха Малага и той ми се обади казвайки ми, че иска да направя следващата крачка, а когато чуеш нещо такова от треньора просто трябва да приемеш офертата и да го направиш", разказва Смит

"Мисля, че имайки треньор с подобна биография като неговата определено имаше влияние върху мен. Като малък бях фен на Северна Каролина, така че след като видях, че играл там си казах, че той трябва да е наистина голяма работа. След това той е имал и сериозна кариера в Европа и аз осъзнах, че той е бил на местата, които искам аз да стигна в моята кариера като Евролига и Еврокъп и в някои от топ държавните първенства в Европа. Изобщо не ми трябваше да се замислям - да бъда трениран от някого, който е бил на такова ниво", добавя Макконико.

Снимка: НБЛ

Двамата отчетоха, че нещата в Черноморец се получават и се надяват да продължат с добрата химия в отбора и отдадеността, както и здравите тренировки.

"Работим здраво по време на тренировките и това се пренася и на мачовете. Имаме добра химия, добър треньор, всичко около отбора е добро и засега наистина всички се чувстваме страхотно", сподели Смит.

"тренираме здраво, борим се и химията я има. Всеки се чувства добре до другия, всеки има своята роля и треньорът има доверие на състезателите да излязат да играят своята игра и да имат самочувствието да показват най-доброто", пък каза още Макконико.