Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд изненадващо се сдоби с американско гражданство. Новината идва съвсем скоро след друга такава, която гласеше, че роденият в Камерун баскетболист се е сдобил и с френско гражданство и дори се очакваше да играе за "петлите" на Мондиал 2023.

"Вече доста години живея в САЩ. Синът ми е американец. Виждах, че е истинска благословия да бъдеш американец и си казах - "Защо да не стана и аз?", коментира случилото се една от най-големите чуждестранни звезди на НБА. Ембийд добави, че се е заклел като американски поданик преди две седмици във Филаделфия.

На въпрос за коя страна би играл - Франция или САЩ, той уклончиво отговори, че не мисли толкова напред в бъдещето и е концентриран единствено върху предстоящия сезон с екипа на Сиксърс, в който целта му е да спечели титлата. Ембийд бе най-добрият реализатор на миналата година в НБА.

213-сантиметровият баскетболист живее в Щатите откакто е на 16-годишна възраст. Първо той бе част от две различни гимназии във Флорида, после изкара един сезон в университетския Канзас, а през 2014 година бе избран под №1 в Драфта от Сиксърс и оттогава играе за Фили.

Петкратният участник в Мача на звездите има 328 мача в редовния сезон (26.0 точки и 11.4 борби) и още 44 в плейофите (24.0 точки и 11.1 борби като средни показатели).