Фамозен кош отдалеч на Дий Бост донесе първа победа на баскетболна България в квалификациите за Евро 2021.

Нашите победиха Латвия в Ботевград със 110:104 в епичен мач с две продължения, който на моменти остави публиката без дъх. Националите загубиха от Гърция в края на миналата седмица, но показаха голяма мотивация и сърце, за да се поздравят с успех днес.

Станимир Маринов вкара тройка 4 секунди преди края на редовното време, за да продължи драматичния сблъсък, а след продълженията беше още по-интересно, когато Бост вкара много далечна тройка с фаул и донесе важния аванс на България. Натурализираният американец се отчете с 26 точки за отбора на Росен Барчовски.

Мачът се движеше точка за точка и с лек превес за българския национален отбор през първото полувреме, но в самия край Мартинс Мейерс вкара два пъти от нарушение и Станимир Маринов пропусна от тройката. Така гостите се оттеглиха с точка преднина на почивката, веднага след която обаче Александър Янев отбеляза тройка за 39:37.

Българите останаха близо 4 минути начело, но Латвия направи серия от шест безответни точки и минута преди края на третата част гостите записаха най-голямата преднина в мача до момента - 63:54. Димитър Димитров обаче отбеляза първия си кош в мача за три точки 52 секунди преди края, а Йордан Минчев спечели борба в защита в следващата атака и осигури последна атака за българите. Тя завърши с първи пропуснат и втори вкаран кош от нарушение на Дий Бост за 58:63.

Бост пропусна тройка със сирената в третата част, но се поправи в началото на четвъртата и намали на 61:63, а българските национали направиха силна серия и изравниха за 69:69 със страхотна забивка на Йордан Минчев 6:50 минути преди края.

Минчев вкара и в следващата атака, а България излезе напред в резултата за първи път от около 10 минути при 71:70. Баскетболистите на Росен Барчовски обаче не се възползваха от импулса, направиха четири поредни грешни стрелби и получиха две тройки от Мартинс Мейерс, докато Чавдар Костов върна само една от тях за 74:76.

Латвийците поведоха с цели 9 точки само 44 секунди преди края, но българите показаха дух и изравниха. Дий Бост вкара два пъти от нарушение за 78:83, Станимир Маринов добави още две точки от бялата линия, а латвийците удариха едно рамо със закъсняло вкарване на топката в игра. Чавдар Костов вкара под коша за 80:83, а Мартинс Мейерс пропусна следващите наказателни стрелби за Латвия. Това отвори шанс за България с 11-секундна атака, която всъщност отне само осем и завърши с впечатляващ изстрел от зоната за три точки на Маринов за 85:85.

Чавдар Костов даде преднина на България след преполовяване на 5-минутното продължение от нарушение, а Дий Бост добави още две точки от бялата линия за 94:91. Айгарс Шкеле обаче отбеляза пет поредни точки за латвийците в следващата минута и остави на българите само 59 секунди, за да стигнат до ново чудо.

Йордан Минчев върна равенството с два успешни опита от нарушение, а Лакса пропусна от тройката в следващата атака на латвийците. Бост пропусна от далечно разстояние, но Чавдар Костов улови борбата в атака и бе фаулиран 3.4 секунди преди края. Той обаче пропусна и двете стрелби, а Мейерс улови борбата, подаде на Шкеле, а той стреля моментално от зоната на Латвия и вкара невероятен кош. Съдиите обаче прецениха, че времето е изтекло и резултатът остана равен при 96:96.

Крис Минков отбеляза първите четири точки за второто продължение и спечели ключова борба в защита, а Дий Бост бе точен за 104:100 и асистира 43 секунди преди края за Станислав Ваклинов, който беше фаулиран. Ваклинов вкара за 105:100, а Артурс Жагар наниза тройка 22.4 секунди преди сирената и Латвия отново се доближи на две точки.

Гостите не извършиха нарушение, а Дий Бост вкара невероятна тройка 12.4 секунди преди края, въпреки че бе фаулиран. Той бе точен от бялата линия и Чавдар Костов добави още една точка за крайното 110:104.

Бост направи осем асистенции за победата на България, Чавдар Костов вкара 20 точки, а Станимир Маринов завърши с 16 и девет борби. Мейерс пък вкара 27 точки за латвийците, а Марекс Мейерис добави 20.