Двукратният световен шампион Марк Гасол е поредното ново попълнение в състава на Лос Анджелис Лейкърс. 35-годишният испанец пристига в Калифорния от Торонто, където прекара последния сезон и половина, помагайки на канадците да спечелят историческат си първа титла в НБА. 

По-малкият от братя Гасол ще подпише с "езерняците" за два сезона и няма да бъде първият играч с тази фамилия, който облича легендарния златисто-жълт екип. Батко му Пау игра за Лейкърс от 2008 до 2014 година и спечели две титли рамо до рамо с покойната легенда Коби Брайънт. 

Двамата испанци се превръщат в първите братя в историята, които играят за Лейкърс в даден момент от кариерите си, като досега това не се беше случвало.

Марк, който освен двете световни титли с Испания и трофея в НБА с Раптърс, има и две европейски титли, два сребърни олимпийски медала и награда за "Защитник на годината" в НБА за 2014 година, пристига с реномето на изключително опитен боец с над 800 мача при най-добрите зад гърба си до момента.

Освен за Торонто, Гасол е играл и за Мемфис, като по-интересното е, че той бе избран от Лейкърс в Драфта през 2007 година, а след това бе трансфериран в посока Гризлис като част от сделката, изпратила брат му Пау в обратна посока.

Това не е единственият испански трансфер в Ел Ей. Градските съперници от Клипърс, които усилено се опитват да бъдат конкурентоспособен и борещ се за титлата тим, имат разбирателство с друг национал на иберийската страна - Серж Ибака. Роденият в Република Конго играч се е съгласил да подпише за два сезона с клуба срещу заплата от общо $19 милиона. За последно той също игра за Торонто.