На 77 години почина Дейвид Стърн, който от два месеца бе в болница след преживян мозъчен кръвоизлив. Легендарният комисионер на НБА си отиде в болница в Манхатън, заобиколен от семейството му.

Стърн се превърна в най-голямото име "по костюм" на Националната баскетболна асоциация - наречен така от Майкъл Джордан.

Той бе човекът, променил изцяло имиджа, статута и глобалната популярност на НБА, след като пое поста Главен комисионер през 1984-а. Тогава тя е капсулирана като зрителски интерест изцяло в САЩ, а днес е едно от най-гледаните спортни първенства на планетата.

За 30 години до оттеглянето му, лигата се превърна в машина за пари, луксозна стока, както и шоу, което днес е предавана в близо 200 страни.

Стърн преобрази НБА като постави акцент върху звездите - а през 80-те и 90-те светът се дивеше на плеяда такива като Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Чарлз Баркли и останалите.

Именно с него като движещата сила, Асоциацията стана глобален бранд, заложи на шоуто и привлече спонсори, доближили баскетбола като рейтинги и популярност до любимите на Америка бейзбол и американски футбол.

А извън континента, НБА печели тази битка с лекота.

Седем нови отбора обогатиха лигата с появата си за периода му начело, а през 1997 г. се роди и женската WNBA, отново проект, изпълнен с огромна заслуга на Стърн.

"НБА дължи страшно много на Дейвид - каза съобщение наследникът му Адам Силвър, поел поста преди 5 г. - Той е бизнес лидер на повече от едно поколение и най-важната фигура извън игрището за този спорт."