България изрева мощно на Евро 2022 по баскетбол с победа над Грузия насред Тбилиси - 92:80 (39:38). "Лъвовете" ни останаха в играта за класиране дори в елиминациите на първенството, въпреки че стартираха с три загуби в групата.

След силните мачове, но не донесли успех, срещу Испания, Турция и Черна гора, българските играчи отново показаха характер и мъжество, а този път те бяха възнаградени.

Победата идва навръх големия празник на България, а в спортно отношение е паметна. Тя се случи точно 11 години и 1 ден, след като за последен път спечелихме мач на европейско първенство по баскетбол. И тогава това бе пак срещу Грузия (79:69), по време на форума в Литва.

Двама изключителни стрелци и цял отбор с големи сърца заслужиха победата в Тбилиси тази вечер.

Дий Бост наниза девет тройки и завърши с 33 точки, като направи блестящ мач. Натурализираният американец добави и 12 асистенции, завършвайки с дабъл-дабъл.

Снимка: fiba.basketball

Той написа история. Стана едва вторият играч, вкарал 9 тройки в един двубой на европейско първенство. Другият е легендарният Сале Джорджевич от Сърбия преди повече от три десетилетия. До неговото име от днес ще бъде това на Дий Бост, рекордът е поделен.

Същото постижение - дабъл-дабъл, записа и невероятният Александър Везенков, голямата звезда на българския баскетбол. Той показа какво е лидер - игра отново практически цял мач, остана на игрището над 37 минути!

Вкара 28 точки, спечели 14 борби, добави три асистенции.

Биеше се за всяка топка, освен че запази и страхотната статистика на топ стрелеца на цялото първенство.

Нашите нанизаха феноменалните 19 тройки и просто отчаяха грузинците със стрелбата си от разстояние. Но днес работеше всичко - защита, отборна игра, най-вече желанието да се бориш дори за невъзможни топки. Колко такива взеха Везенков, Димитров и останалите срещу далеч по-високи преки противници!?

Българите поведоха за първи път едва във втората четвърт при 23:22, но след това дойдоха много силни минути, особено на старта на третата част. Тогава три поредни тройки на Бост за около минута направо смразиха залата в Тбилиси. Местните очакваха победа днес, след като геройски надвиха много силния турски тим преди два дни.

Но не беше само гардът от Щатите с българско сърце, който игра като лъв. Везенков седна за първи път да почине в третата четвърт, но на сцената излезе Павлин Иванов - 5 тройки, 17 точки от него, за да бъдат напълно парализирани съперниците. Всички играеха и се бореха като мъже, а всъщност така е и през цялото първенство.

И тази победа, дори да остане единствена, е заслужена награда за сърцето, което българският отбор показва на Евробаскет 2022.

Снимка: fiba.basketball

На почивката Филип Виденов, изпълнителния директор на федерацията, каза пред БНТ: "Ще се бием, каквото стане!".

Това е слоганът на този отбор и ето - наградата е тук. Остава да видим дали ще имаме и малко шанс при победа в сряда над Белгия, да се класираме за елиминациите.

В групата ситуацията е:

Испания и Турция са се класирали с 3 победи и 1 загуба.

Белгия и Черна гора са 2-2, а ние и грузинците - по 1-3. Ако спечелим в сряда от 17:15 часа срещу Белгия, ще се изравним с този отбор, а както и да завърши срещата Грузия - Черна гора по-късно утре, ние няма как да сме с по-лоши показатели и от двата отбора. И това ни отваря шанс да сме трети или четвърти в групата, но се отваря голямо смятане между нас, белгийци и грузинци/черногорци.

Важното днес е, че навръх един от най-големите и важни дни в българската история, се зарадвахме на славна спортна победа. И то такава, която дойде с огромно сърце и битка.