Според последното обновяване на класацията на Индекса на човешкото развитие, Южен Судан зае последното 191-о място сред всички страни, участвали в изследването.

С прости думи казано, това е най-бедната страна в света с най-лошите условия за живот по всички показатели, но днес Южен Судан записа златна страница в спортната си история.

Това е страната на племето Динка - най-високите хора в света, заради което няма нищо изненадващо, че баскетболът е основният спорт в страната.

Не са един и двама представителите на Южен Судан в НБА през годините, а 12 години след извоюването на своята независимост, страната записа участие и на Световното по баскетбол.

Първият мач срещу Пуерто Рико завърши съкрушително, защото тройка пет секунди преди края от страна на противника вкара мача в продължения, където карибската страна спечели.

Днес Южен Судан се изправи във втория си мач на Мондиала срещу Китай. Да, китайците не са най-сериозната баскетболна нация, но бе любопитно, че втората най-голяма икономика се изправя срещу най-бедната страна.

Снимка: АР/БТА

А в спорта парите не са най-важното, защото Южен Судан изигра невероятен мач и спечели по убедителен начин - с 89:69.

Така освен историческа първа победа, суданците запазиха и своите шансове за продължаване напред, а играчите в отбора посветиха успеха на изстрадалите хора у дома.

Там, където 11 години след извоюваната независимост от Судан, войните и битката за надмощие не стихват.

Снимка: АР/БТА