Националната баскетболна асоциация наложи санкция с "безсрочно спиране на правата да играе" на Дреймънд Грийн, една от звездите на Голдън Стейт.

Във вторник той удари в лицето напълно умишлено и далеч от борба за топката Юсуф Нуркич (Финикс) в мача между двата отбора.

Последва изгонване от игрището за "ненужно груб фаул", а днес идва и наказанието.

Какво значи обаче "безсрочно спиране на правата"?

"Състезателят ще трябва да докаже, че е покрил критериите на отбора и лигата, преди да се завърне", гласи аргументацията.

И преди е имало такъв тип санкции, като последната е през 2010-а, когато Гилбърт Аринас от Вашингтон бе изваден за неопределено време, след като влезе в съблекалнята на отбора преди мач с пистолет.

Тогава той не игра в 50 мача - толкова оставаха до края на сезона, а за новия бе реабилитиран. Сега има повече срещи до края на редовния сезон (59 за Голдън Стейт), а ако тимът очаквано стигне и до плейофите, ще са над 60.

Грийн губи сериозни пари от санкцията. Изчислиха, че ако тя е под 20 мача, сумата ще е 153 941 долара на двубой (към 3 милиона), а ако е над 20 срещи, изпуснатите пари ще са по 202 922 долара на мач (над 4 милиона поне).

Това е трето изгонване от терена на Дреймънд само този сезон. Той получи две технически нарушения срещу Кливлънд на 11 ноември, а само три дни по-късно бе отстранен, след като опита да удуши Руди Гобер от Минесота.

Тогава бе наказан за 5 мача, извини се с половин уста и се смяташе, че поне временно се е вразумил.

Все пак обаче говорим за човек, който преди година удари на тренировка съотборника си Джордан Пуул и се чуха призиви да бъде изгонен от отбора.

Треньорът на Голдън Стейт Стив Кър обаче сляпо вярва в играча, с когото спечели 4 титли на NBA, редом с Клей Томпсън, Стеф Къри и останалите в този тим.