Бостън Селтикс е шампион на НБА за 18-и път, с което става номер едно в историята по спечелени титли в най-силната баскетболна лига на планетата.

Тази сутрин "зеленото кралство" отново е актуално, след като Селтикс победи със 106:88 Далас Мавърикс в мач №5 от Финалите, печелейки серията с 4-1. Стори го у дома, в залата си "Бостън Гардън", където точно преди 16 години на същия ден - 17 юни в Щатите, рано сутринта на 18 юни у нас, вдигна предишната си титла.

През 2008-а на този ден бе затворена серията срещу ЛА Лейкърс на Коби Брайънт с 4-2 победи.

Сега героите са различни за "зелените" - Джейсън Тейтъм вкара 31 точки за победата, Джейлън Браун добави 21, а Джру Холидей се отчете с 15. Отборният стил на Бостън го направи най-силния състав в Лигата, като в плейофите новите шампиони минаха с впечатляващ баланс от 16-3.

Далас опита да даде битка и в този мач, а Лука Дончич вкара 28 точки и допринесе с 12 борби и 12 асистенци, но не стигна. За пореден път Кайри Ървинг не направи голям мач във Финалите, а Лука не можеше да спре Бостън сам.

Снимка: Getty Images

Не, и когато отборът отсреща е толкова добре сработен и задружно търсещ победата.

Браун стана MVP на финалната серия с неговите средно по 20.8 точки на мач в петте сблъсъка, но в гласуването Тейтъм е много близо до него. В Бостън обаче индивидуалните награди не значат много - не и при този отбор.

Най-важната тази сутрин падна в ръцете на играчите в зелено - трофеят "Лари О`Брайън", който цели 16 години бе чакан от Селтикс.

Сега вече това е отбор №1 с 18 титли, изпреварвайки Лейкърс, с когото делеше първото място (по 17).

Снимка: Getty Images

Впечатляващо и показателно - още в минутите след края, докато награждаването вървеше, а купонът по улиците на Бостън едва започваше, букмейкърите определиха този състав за сериозен фаворит да защити титлата си догодина.

Според ESPN, отново в изпреварващи и първи информации, никой от гръбнака на шампионския тим - Тейтъм, Браун, Холидей, Уайт, Порзингис, Причард и дори 38-годишният Ал Хорфорд, не смята да напусне Бостън. А това означава, че и догодина отбор №1 в НБА ще е в пълен състав.

Но сега това едва ли е най-важното.

Бостън е шампион за 18-и път, рекорд в историята на лигата.

Снимка: Getty Images