НБА ще отдаде почит на една от първите си суперзвезди с невиждан досега ход. Всички отбори от Лигата ще извадят от употреба №6 в чест на Бил Ръсел, който почина на 88-годишна възраст миналия месец. Легендарният баскетболист, който спечели 11 титли с Бостън като играч, а след това триумфира като шампион със Селтикс на два пъти и като треньор носи единствено екипа на "келтите" през цялата си кариера при най-добрите - между 1956 и 1969 година.

Между 1966 и 1969 година той бе и треньор на славния отбор, а след това изкара четири сезона като наставник на Сиатъл и един сезон начело на Сакраменто. Ръсел и е петкратен "Най-полезен играч" на Асоциацията.

През 1956 година пък извежда САЩ до олимпийско злато в ролята на капитан.

Играчите, които носят №6 в момента, в това число и ЛеБрон Джеймс, ще могат да продължат да го правят. Шестицата в тридесетте клуба в най-силното първенство в света обаче няма да бъде давана на баскетболисти, които я пожелаят сега.

"Недостижимите успехи на Бил Ръсел както на терена, така и като гражданин и активист, заслужават да бъдат почетени по уникален и исторически начин. Изваждането от употреба на №6 във всички отбори означава, че стореното от него ще бъде на почит абсолютно винаги", заяви комисарят на НБА - Адам Силвър.

Напълно логично, досега №6 бе "замразен" единствено от Селтикс - организацията, с която Ръсел изгря на сцената.

Така НБА повтаря стъпките на Мейджър Лийг Бейзбол, където всички тимове извадиха от употреба №42, с който играеше легендата Джаки Робинсън. Това се случи през 1997 година. През 2000 година пък всички отбори от НХЛ пенсионираха №99 в чест на Уейн Грецки.