Една от най-големите звезди на женския професионален баскетбол е изправена пред дилема дни преди началото на новия сезон в WNBA.

Елена Деле Дон, която е олимпийска шампионка със САЩ, a през миналата година изведе Вашингтон до първа титла в клубната история и бе избрана за "Най-полезен играч", може да не бъде в състава на Мистикс тази година.

30-годишната американка трябва да реши дали да се откаже от заплатата си и да не играе през настоящия сезон или пък да облече екипа и да обуе кецовете, но с риск за живота си.

Причината? Здравословен проблем. Баскетболистката страда от лаймска болест и макар заболяването ѝ да не е характеризирано като опасно при евентуално заразяване с COVID-19 от здравните власти в САЩ, тя смята, че би имала сериозни проблеми, ако това се случи.

"Тялото ми не понася вирусите както би ги понесло тялото на нормален и здрав човек. Не съм очаквала, че от WNBA няма да ме посочат като високорискова. Това решение ще бъде наистина болезнено", разказва Елена, която е поискала да бъде прегледана спрямо здравните протоколи на Лигата и да докаже, че наистина такъв риск съществува, но трима лекари са отклонили исканията ѝ.

Ако бе получила потвърждение на думите си от медицинско лице, Деле Дон можеше да пропусне сезона, но въпреки това да получи цялата си заплата. Сега ситуацията е различна и ако тя реши да не играе, ще загуби възнаграждението си за сезона.

"Остават ми два избора: да рискувам живота си или да се откажа от парите си. Това е наистина болезнено, наистина. Не изкарвам пари като на играч от NBA. Не искам да тръгвам на война с Лигата заради това. И не мога дори да оспорвам", добавя шесткратната участничка в Мача на звездите.

Макар WNBA да е най-силното първенство в женския клубен баскетбол в цял свят, финансите там се различават коренно от NBA. Освен това състезателките играят в Лигата през лятото, а през останалата част от годината огромна част от тях играят и в Европа.

Заплатата на Деле Дон за този сезон е в размер на $215 000.