Огромната му зареждаща усмивка изплува измежду целия коронавирус поток в спортните новини. Той е Винс Картър и е последният мохикан от 90-те, който все още играе в NBA. Не се подвизава. Не е онзи ветеран, на когото отпускат по пет минути на всеки няколко мача, а е реална част от състава на Атланта, макар да е на 43-годишна възраст.

Винсънт Ламар Картър е онзи човек, който прескочи в игрова ситуация 218-сантиметровата френска планина Фредерик Вайс на олимпийския турнир в Сидни преди 20 години. Само няколко месеца, след като се бетонира като вероятно най-добрият забивач в историята на NBA благодарение на космическото си представяне в Конкурса по забивки.

Винс вече бе обявил, че този сезон е последен танц под кошовете за него. Но вероятно не си е представял, че може да приключи точно така.

Снощи два от най-слабите отбори в Лигата се срещнаха, а Атланта отстъпи пред Ню Йорк след продължение - 131:136. Коронавирусът вече бе ударил по NBA, първенството бе спряно, но вече започналите мачове трябваше да се доиграят... Треньорът на Хоукс Лойд Пиърс взе прекъсване 20 секунди преди края - момент, в който играчите му вече бяха наясно, че няма да победят. Един поглед от страна на Пиърс към Картър бе достатъчен.

Ветеранът показа запазената си марка - 24-каратовата усмивка, влезе на паркета и почти веднага наниза тройка от близо 8 метра разстояние. Малко по-рано феновете скандираха "Искаме Винс!". И го получиха. Получиха тройка, която може да се окаже последният кош в една забележителна кариера, продължила повече от 20 години.

"Ако всичко свърши днес, поне вкарах последната си стрелба. Ще бъде странен, но готин спомен", каза Картър на пресконференцията след мача.

"Оценявам всичко. Всеки момент. И добър, и лош. Баскетболът бе добър към мен. Не са много хората, които могат да кажат, че са играли срещу най-добрите. Аз обаче имах тази възможност. Имах възможността да се изправя срещу Коби Брайънт, който е един от най-великите, както и срещу Майкъл Джордан, който е най-великият. Това означава и че съм стар, но съм благодарен", сподели още Винс, влетял в професионалния баскетбол от университета на Джордан - Северна Каролина.

Ако действително това са били последните минути на Картър в NBA, то той ще се оттегли с над 25 000 точки и като №19 в списъка с най-добрите реализатори, както и с повече от 1500 изиграни мача, осем участия в Мача на звездите и множество забивки, които карат любителите на играта да настръхват и до днес.

Не спечели бленуваната от всеки един в Асоциацията играч шампионска титла, но и не прекара финалните години от кариерата си в преследване на тази цел. Факт, който прави пътешествието му още по-специално, а наследството, което ще остане след него - още по-впечатляващо.