България ще открие ЕвроБаскет 2022 от 14:30 часа утре с двубой срещу световния шампион Испания.

В исторически план успевеамостта на нашите баскетболисти в мачовете с този съперник на европейски първенства е три победи в общо осем мача, но последната от тях датира отпреди повече от половин век.

За последно България побеждава Испания на Европейско първенство през 1971 година. Тогава форматът е различен - на шампионата играят двойно по-малко отбори, отколкото сега (12 срещу 24), а националите на страната ни надиграват иберийците с 95:84 в двубоите за разпределение на местата от пето до осмо. Атанас Голомеев тогава не може да бъде спрян от съперника и нанизва 32 точки, докато покойните вече Георги Христов и Румен Пейчев добавят 24 и и 21, като Христов впечатлява с 8/8 в стрелбата от игра. В крайна сметка България завършва на шеста позиция, а СССР печели единадесетата си европейска титла.

Първата победа в историята е на ЕвроБаскет 1963, когато българи и испанци пак играят за 5-8 място и нашите надделяват със 102:70 след 27 точки на Илия Мирчев, 22 на Георги Кънев и 17 на Стефан Филипов. След това страната низавършва на пето място в крайното класиране.

През 1965 година пък двата отбора се срещат в груповата фаза на ЕвроБаскет в Тбилиси и българите са повече от убедителни. Отборът, в който тогава са Пандо Пандов, Георги Бързаков, Камен Илчев, Ботьо Паспаланов и Славейко Райчев, печели със 79:56. Илчев вкарва 24 точки на "фуриите", а с 15 се отличава Стефан Райчев. На въпросното първенство България приключва на пето място след победа над Израел.

На ЕвроБаскет 1973 домакин е Испания, а българските баскетболисти са в група с домакините в Барселона. "Ла Роха" надделява над нашите с 85:69 след 15 точки на натурализирания американец Уейн Брабендър, докато "Змея" Голомеев отново е №1 за нашата селекция със 17 точки. Родната легенда попада в идеалния отбор на турнир и завършва като реализатор №1 на надпреварата (средно по 22.3 точки на двубой), а България е на шеста позиция в Европа.

Две години по-късно, когато шампионата на Стария континент се провежда в Югославия, испанци и българи се падат отново в една група. И отново победата не е за "лъвовете", като в Риека, днес на територията на Хърватия, старият познайник Брабендър нанизва 26 точки и извежда своите до успех с 85:74. Голомеев пак вкарва 17, пак е в най-добрия символичен отбор на първенството и пак е реализатор №1 на турнира (този път с 22.9 точки на мача). България е пета в Европа.

През 1979 година в Италия българската селекция записва най-слабото си представяне от години - едва единадесета позиция. Тогава всичко започва с 84:85 от Испания в групите, като в състава ни има и един 19-годишен дебютант на име Георги Глушков. В онзи мач Брабендър за пореден път е кошмар за нашата защита (29 точки), докато Румен Пейчев отговаря с 16 за страната ни.

Следва пауза от десет години, като за този период трикольорите пропускат европейски първенства три пъти, а през 1989 година пак са в група със старите си съперници. Тогава нашите са с отличен състав - Кою Коев, Едуард Вълчев, Йордан Колев, Роберт Гергов, Георги Глушков, Венци Славов, Иван Ценов, Сашо Везенков, Георги Младенов, Емил Йонов, Цветан Антов и Любомир Амиорков. 30 точки на плевенската легенда Цецо Антов не стигат, загубата е с 85:108, а за испанската селекция Феран Мартинес е неудържим с 27.

Последната среща преди тази на ЕвроБаскет 2022 се случва през 1991 година, когато в оспорван мач от груповата фаза в Рим Жорди Вийякампа с 32 точки и Антонио Мартин с 19 извеждат родината си до труден триумф с 94:93. От наша страна Георги Младенов вкарва 26 точки, а Иван Ценов - 23.

В по-близките години двата тима за последно играят контролен мач на 15 август 2011 година, завършил с убедителна испанска победа - 96:59.

И така - близо 30 години по-късно двата отбора отново ще играят на Европейско първенство. Като за разлика от славното минало и на двете страни, настоящето на испанците е все така славно. А нашето - може би не чак толкова. За времето от последната среща на двете страни на ЕвроБаскет, Испания три пъти стана шампион на Европа, два пъти остана със сребърен медал и още четири пъти взе бронз (включително и през 1991 година). Към това добавяме и двете сребра (2008 и 2012) от Олимпиади, както и бронза от 2016 и двата триумфа на Мондиал - 2006 и 2019. България пък се бореше със зъби и нокти за участията си на европейски първенства, които за този период са общо четири, като и четирите завършват с отпадания в групите.

Предстои да видим дали петото ще бъде различно, макар и с изключително тежка задача още в първия мач - световните шампиони.