Кампанията за освобождаване на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър от руските власти е в пълен ход зад Океана, след като нейната съпруга Шерил Грайнър призова Белия дом за съдействие.

Бритни бе арестувана на 7 февруари за притежание на наркотици в нейния багаж при проверка на летището "Шереметиево", откъдето опитваше да излети за САЩ. Тя играе за руския тим от Екатеринбург, както и в женската НБА лига в родината.

Двете са официално в брак от няколко години, а в един момент станаха централна тема в новините зад Океана, след като Шерил обвини Бритни в домашно насилие. Сега обаче всичко е изгладено, а загрижеността за случващото се с двукратната олимпийска шампионка в Москва става национален въпрос в Щатите.

"Всички у дома мислим за теб, скъпа - написа съпругата. - Благодаря на хилядите хора, които ми писаха загрижени за Бритни. Моля ви да уважите обаче личното ни пространство в този труден момент."

В същото време от кабинета на държавния секретар Антъни Блинкен признаха, че семейството е поискало съдействие. Също така е стартирана онлайн петиция, в която вече има хиляди подписи.

Американски медии твърдят, че следи въпроса с освобождаването не само на Грайнър, но и други двама американски граждани, които са в затвори в Русия.

"Естествено, че сме загрижени при всеки случай на задържан или арестуван американец в която и да е точка на света - отвърна самият Блинкен от Молдова, където е в момента, на въпрос по темата. - Правим всичко възможно да разберем дали правата им са спазени и не са обвинени неправомерно."

Другите двама, за които в САЩ се споменава по темата около баскетболистката, са Тревър Рийд и Пол Уилън, които са в руски затвори, осъдени през 2020-а. Рийд е с 9-годишна присъда за атака на московски полицейски служител, а Уилън излежава 16-годишна присъда за шпионаж. Той е бивш офицер от морската пехота на САЩ.

Ако обвиненията за притежание и разпространение на наркотици бъдат доказани, Грайнър може да влезе в затвора за период от 2 до 10 години.

Състезателката е с голяма визитка, шампионка и на Щатите, и на Русия, двукратен първенец на планетата с националния си тим, както и олимпийска шампионка (също два пъти).