ЛеБрон Джеймс играе сезон №21 в НБА, но по-скоро изглежда енергичен като новобранец и прави неща, които не са виждани досега в цялата история на Лигата. А тя не е никак кратка, говорим за вече близо цели 80 години!

Краля, на когото в края на годината му предстои да навърши 40 години, но по никакъв начин не мисли за пенсиониране (а и няма как да е иначе, при подобно представяне), отново прикова вниманието на всички в заключителния мач на Лос Анджелис Лейкърс от редовния сезон. "Езерняците" взеха своето при гостуването на Ню Орлиънс Пеликанс, побеждавайки със 124:108, което не бе добра новина за Александър Везенков и Сакраменто, защото Ел Ей ги измести от осмото място на Запад.

Джеймс бе основната движеща сила за своя отбор, след като приключи с феноменална статистика. 28 точки, 17 асистенции, 11 борби и 5 отнети топки. Ветеранът отдавна е минал много отвъд първоначалната си позиция на леко крило и е доказал, че е невероятен плеймейкър - нещо, което отново излезе наяве и при тази победа.

ЛеБрон имаше 13 точки и 13 асистенции още през първово полувреме, а при едно от завършващите си подавания направи нещо, с което досега могат да се похвалят само трима други играчи - да достигне до 11 000 асистенции в кариерата си. Вече има 11 0009, като пред него са единствено Крис Пол, Джейсън Кид и Джон Стоктън - все колосални фигури, но на съвсем друга позиция, а именно тази на пойнт гарда.

След като вече е реализатор №1 в историята и първият, достигнал до 40 000 точки, сега ЛеБрон попълни резюмето си с това, че има 40 хиляди точки, 11 хиляди борби и вече 11 хиляди асистенции. Да, наглед просто статистика, но същевременно с това - демонстрация на невероятно дълголетие и не на последно място умения.

"Аз съм като швейцарско ножче. Правя всичко на терена. А в крайна сметка просто искам да побеждавам и взимам всичко, което играта ми предлага", каза суперзвездата след поредното си невероятно постижение.

Колкото до статистиката в класацията на подавачите - Джон Стоктън е недостижим на върха с 15 806, следван от Кид (12 091) и Пол (11 894), като от тримата активен баскетболист в момента е единствено Пол, който е и един от най-добрите приятели на ЛеБрон.

 

Сега пред Джеймс и Лейкърс на дневен ред е плей-ин турнира, в който отборите от седмо до десето място в Западната конференция ще спорят за последните две плейофни места. 

Ел Ей ще играе със седмия в класирането - именно Ню Орлиънс, който победи снощи. При победа директно влиза в плейофната картина като №7 на Запад, ако ли пък не, получава втори шанс - съответно срещу победителя от срещата между Сакраменто и Голдън Стейт, които са девети и десети. А вече който победи в този двубой, ще бъде №8.