Турският баскетболист на Бостън Селтикс Енес Кантер, който наскоро промени фамилното си име на Фрийдъм (б.р. - “свобода” в превод от английски), отново намери начин да привлече вниманието към себе си по причини, различни от чисто спортни такива. Три седмици преди началото на зимните олимпийски игри в Пекин, центърът призова спортистите да бойкотират Олимпиадата в Китай и да изберат “морала пред парите”.

Това далеч не е първи път, в който Кантер се изказва остро срещу Китай. Той е яростен поддръжник на уйгурите - тюрска народност, обитаваща северозападната част на Китай, която е жертва на геноцид от страна на местните власти.

“Изключително важно е спортистите да използват въздействието си и да бъдат глас на всички невинни хора по света, които не могат да бъдат чути. Много атлети, актьори, певци и рапъри, както и други хора от общественото пространство, разполагат с платформа за изказ, но ги е страх да говорят. Толкова много пари са намесени в цялата история, а много често сметките се плащат от Китай и това плаши известните личности”, каза той в подкаста The Sports Desk на BBC.

Роденият в Швейцария бивш национал на Турция вече е американски гражданин изрази възмущението си от случилото се с китайската тенисистка Пън Шуй. Името на Енес е блокирано в основната социална медия на Китай - Weibo, след като той нарече китайския президент “брутален диктатор”.

“Международният олимпийски комитет е част от проблем, защото Китай не уважава човешките права, приятелството и свободата на словото. Срамно е, че се организира Олимпиада там”, продължи той.

Кантер Фрийдъм е и отявлен противник на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, поради което властите в родината му отнеха паспорта му и през 2019 година издадоха международна заповед за ареста му.