Олимпийската сцена е тази, на която всеки спортист мечтае да се изяви по най-добрия начин, а игрите винаги раждат големи герои и имена в спортния свят.

Именно по олимпийските отличия съдим атлетите в края на спортните им кариери, независимо какви резултати са постигали в неолимпийските състезание и турнири.

Ситуацията не бе по-различна и по време на приключилата в неделя зимна Олимпиада в Пекин. 109 комплекта медали вече имат своите нови притежатели, но някои атлети си тръгнаха обратно към дома с повече от едно отличие, превръщайки се в новите олимпийски герои.

Те бяха над всички останали, като оставиха трайнa следа не само на конкретната Олимпиада, но и в историята на зимния спорт като цяло.

Четирима спортисти могат да се похвалят, че завоюваха по пет медала в Пекин. Четирима взеха по четири отличия, някои поставяха световни рекорди, други се появиха сензационно на сцената, имаше и велики завръщания, както и шампионски оттегляния.

Ето и кои атлети се отличиха повече от другите по време на Олимпиадата в Пекин:

Снимка: Getty Images

Йоханес Тингес Бьо (Норвегия, биатлон)

Суперзвездата на биатлона си тръгна от Пекин като най-успешния атлет. Той завоюва пет медала, качто четири от тях бяха златни. Бьо изпълни огромните очаквания към него, като спечели спринта на 10 км, масовия старт на 15 км, мъжката щафета, смесената щафета, а в индивидуалната надпреварата остана трети с бронзовото отличие.

Така общият брой медали на норвежеца от Олимпиади стана осем, а той е на 28. със сигурност има още едни игри на топ ниво, където ще може да продължи да пише история.

Марте Олсбу Ройзеланд (Норвегия, биатлон)

И докато всички очакваха нещо подобно от Бьо, то представянето на неговата колежка и съотборничка Марте Олсбу Ройзеланд наистина бе впечатляващо.

31-годишната норвежка е новата кралица на биатлона, като си тръгна обратно към родния Арендел, станал популярен покрай анимацията на Дисни "Замръзналото кралство" с общо пет олимпийски медала.

Ройзеланд спечели убедително спринта и преследването при дамите. Въпреки двете си грешки при стрелбата взе бронз от индивидуалната надпревара, задминавайки 11 състезателки с по една грешка.

Освен това тя спечели злато с със смесената щафета на Норвегия, а към всичко това трябва да прибавим и бронзът от масовия старт. Голямото разочарование за Ройзеланд бе женската щафета, която не успя да се нареди в тройката, което наистина щеше да я изстреля в историята. По този начин тя щеше да има шест медала, по един от всяка една дисциплина.

Снимка: Getty images

Кентан Фийон Майе (Франция, биатлон)

И докато Мартен Фуркад доминираше биатлона пред четири години в Пьончан, сег Франция си намери негов достоен заместник, който донесе пет медала на "петлите".

Това е Кентан Фийон Майе, който даде заявка за много успешна Олимпиада още с донякъде изненадващия си триумф в индивидуалната надпреварата. Към него той добави злато в преследването, сребро от спринта, както и сребърни отличие от мъжката и смесената щафета.

Тотален контраст с представянето му спрямо игрите в Пьончан, където зае 29-о, 44-о и 48-о място.

Снимка: Getty Images

Александър Болшунов (Русия, ски бягане)

Ски бягането си има своя крал, като това е руснакът Александър Болшунов, който спечели медал от всяка една дисциплина, в която участва.

Руснакът откри игрите с триумф в скиатлона още в първия ден, но след това реши да пропусне спринтовата дисциплина, за да концентрира подготовката си върху следващите стартове.

А там той отново бе впечатляващ. Сребро на 15-километровата класика, убедителен триумф с руската щафета, както и бронз с отборния спринт заедно с Александър Терентиев.

Всичко за Болшунов завърши по перфектния начин, като в последното събитие от олимпийската програма той спечели маратонската дистанция в ски бягането. Така той получи третото си злато по време на церемонията по закриването на игрите пред погледите на целия свят.

Снимка: Getty images

Терезе Йохауг (Норвегия, ски бягане)

И докато Болшунов бе кралят на ски бягане, то кралицата се казва Терезе Йохауг от Норвегия.

Тя пропусна игрите в Пьончан заради допинг наказание, но още тогава бе решена да се завърне и да обере медалите в Пекин. Заръката се сбъдна, защото Йохауг се връща у дома с три златни медала.

Норвежката спечели скиатлона, което бе и изобщо първият върчен медал в Пекин, триумфира на класиката, както и на маратонската 30-километрова дистанция, за да подобно на Болшунов да получи отличието си по време на закриващата церемония.

Разочарованието при Йохауг бяха отборните надпревари, където просто Норвегия нямаше равностоен състав, за да се пребори за някои от медалите.

Снимка: Getty Images

Ирен Шутен (Нидерландия, бързо пързаляне с кънки)

По традиция нидерландците са най-сериозната сила в кънките, а една представителка на Ниската земя си спечели прозвището най-добра в историята.

Това е Ирен Шутен, която си тръгва от Пекин с четири медала, което е рекорд за този спорт.

Три от тях са златни. Тя спечели на 3000 и 5000 метра, както и масовия старт. Добави бронзово отличие в отборното преследване. Така с общ брой от пет олимпийски отличие в кариерата си, тя се нарежда в топ 10 на класацията по нации в този спорт.

Снимка: Getty images

Макс Паро (Канада, сноуборд)

Безспорно най-драматичната и вдъхновяваща история от Пекин бе тази на Макс Паро.

Канадецът е звезда в света на сноуборда, но неговата кариера се смяташе за приключена, когато преди три години той получи диагноза лимфом на Ходжкинс.

Той обаче пребори рядката форма на рак, като освен това успя да се завърне на олимпийската сцена. При това не просто да участва, а Паро взе и два медала.

Той триумфира в дисциплината слоупстайл и остана с бронза в биг еър.

Снимка: Getty images

Ейлийн Гу (Китай, ски свободен стил)

Едно младо и лъчезарно момиче спечели симпатиите на всички фенове, а за Китай тя се превърна в истински спортен герой.

Става въпрос за родената в Сан Франциско Илейн Гу, която реши да се състезава за родината на майка си Китай, като го направи с дебют на голямата сцена именно на игрите в Пекин.

А там освен с усмивка, Гу впечатли и с невероятни умения, като спечели златни медали в дисциплините биг еър и халфпайп, остана със среброто в слоупстайла.

Само на 18 години, тя е първият олимпиец в ските свободен стил, който си тръгва с три медала от Олимпиада, а какъв по-добър момент да го направиш от игрите в страната, която представляваш.

Снимка: Getty images

Линдзи Джакобелис (САЩ, сноуборд)

Според мнозина Джакобелис е лицето на женския сноуборд в последните години, но на фона на огромната слава и редицата световни титли, тя така и нямаше олимпийско злато.

То й се изплъзна в Торино, когато тя изглеждаше сигурна победителка, но падна само метри преди края и остана със сребърен медал.

Олимпийската приказка за 36-годишната Джакобелис обаче приключи с щастлив край. Тя спечели злато в сноуборд кроса, а след края на надпреварата всички конкурентки празнуваха с нея, което показа какво означава тя за този спорт.

Дни по-късно Джакобелис спечели и второ злато в отборната надпревара.

Снимка: Getty images

Сюзан Шултинг (Нидерландия, шорттрек) и Чой Мин Джон (Южна Корея, шорттрек)

Две млади състезателки доминираха овала в шорттрека, като си разпределиха общо шест медала, по три всяка.

Те загатнаха за огромния си потенциал още в Пьончан, където на тийнейджърска възраст успяха да завоюват отличия.

Все пак над всички бе Сузан Шултинг, която взе отличие от всяка дисциплина. Злато в коронните си 1000 метра, злато в щафетата, сребро на 500 метра и бронз на 1500.

Нейната конкурентка Чой Мин Джонг пък взе само едно злато. То бе на 1500 метра, докато на 1000 и в отборната щафета тя остана със сребърните отличия.

Снимка: Getty images

Немците в улея (Германия, шейни, баитлон, скелетон)

По традиция Германия е основната сила на всеки спорт в улея, но няма как да не отличим това, което Бундестимът направи в Пекин.

А то е девет златни медала в общо 10-те дисцилини на бобслея, шейните и скелетона.

Само дамският монобоб, който дебютира на олимпийската сцена не отиде в немски ръце. Във всяка друга дисциплина не само златото, но и няколко комплекта медали бяха за немците.

Тези три спорта донесоха на Германия общо 16 отличия.

Снимка: Getty images