Героите от баскетболния отбор на Партизан бяха посрещнати от стотици фенове в 6 часа сутринта в Белград, след като снощи победиха за втори пореден път Реал Мадрид насред испанската столица.

Така в четвъртфиналния плейоф от Евролигата сърбите водят с 2-0 успеха и ще имат шанс да затворят серията с трета победа у дома. Мачът е на 2 май от 21:30 часа, а след случилото се във втората среща, Белград е настръхнал за него. Полицията, както и ръководствата на двата отбора - също.

Посрещането бе грандиозно, сякаш е спечелена титлата. Хората пееха и прегръщаха играчите, връщайки лентата 31 години назад. Партизан стана европейски шампион през 1992-ра, а треньор бе Желко Обрадович, който отново води тима и днес, завърнал се след невероятна кариера извън Сърбия. Наставникът е деветкратен шампион в Евролигата.

ВИЖТЕ БОЯ В ЧЕТВЪРТЪК В МАДРИД>>>

Напрежението за мач №3 е обясниво - в Мадрид в четвъртък тимовете се сбиха на игрището 1 минута и 40 секунди преди края, когато всичко бе решено като резултат - Партизан водеше с 95:80. Тогава се размениха удари, хватки от борбата, блъскане и какво ли още не. Баталните сцени предизвикаха реферите да прекратят двубоя, а тъй като тимовете нямаха по двама ненаказани заради мелето играчи, той така и не бе подновен. И резултатът бе признат за краен.

Евролигата ще мисли наказания, като най-тежко се очаква да бъде това на Гершон Ябуселе от Реал, който бе най-активен, а и удари в земята лошо Данте Екзъм от гостите, който е с контузия от падането.

Очаква се Ябуселе да получи санкция от поне 6 месеца, но не е ясно дали решението няма да бъде забавено за след мачове №3 и евентуално, ако Реал спечели този, и №4. И двата са в Белград, а там се очаква сигурността на играчите на гостите да е сериозно застрашена, особено именно на Ябуселе.

Вероятното наказание, според испанските медии, ще дойде след отстраняването временно на баскетболиста на Реал за тези двубои.

Същевременно Обрадович призова вече пред местните репортери за "мир и спокойствие, просто голяма подкрепа" в мач №3. Треньорът е наясно, че напрежението може да ескалира и лудите "гробари" да превърнат двубоя в Ад за гостите, но извън смисъла на подкрепа за своите.