Бритни Грайнър остава за още 6 месеца в предварителния арест в Москва, след като днес съдът в предградието Химки удължи срока за престоя там.

Баскетболната звезда от САЩ бе арестувана през февруари за притежание на канабис на летището "Шереметиево". Тя бе задържана до 1 юли, но след днешното заседание е ясно, че тогава започва делото срещу нея, а срокът за престой в ареста е до края на ноември.

Ако бъде призната за виновна, Грайнър ще влезе в затвора за срок от 4 до 10 години. Американката се превърна в тема №1 в родината, след като нейното задържане в Русия дойде седмици, преди да започне военният конфликт в Украйна.

Медиите зад Океана твърдят, че руснаците ще искат размяна на една от най-големите звезди в женския баскетбол с техен човек, който излежава присъда в Щатите. Засега обаче от Москва такива индикации липсват.

Последните медийни спекулации по темата твърдят, че размяната ще бъде искана за Виктор Боут, който излежава 25-годишна присъда в Америка за конспирация и снабдяване на терористична организация с информация и оръжие.

Руските медии тотално отхвърлят такава възможност, а и провиненията, за които са обвинени (единият е осъден) двамата, са несравними и несъвместими.

Процесът и исканата присъда са нещо, което в САЩ не е неочаквано, коментираха темата пред тв канала ESPN експерти от Външно министерство на страната.